Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Αλ. Τσίπρας: Στόχος η στήριξη και ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους

Εικόνα του άρθρου Αλ. Τσίπρας: Στόχος η στήριξη και ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/07/2017, 17:08
ΕΛΛΑΔΑ

«Όσο στην χώρα αποκαθίσταται η σταθερότητα και η οικονομική ανάκαμψη, τόσο διευρύνουμε και το στόχο διεύρυνσης του κοινωνικού κράτους. Δέσμευση αυτής της κυβέρνησης είναι η στήριξη και ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους. Την υλοποιούμε ακόμα και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», τόνισε  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το υπουργείο Εργασίας.

«Η πρώτη δράση, για την θεμελίωση του κοινωνικού κράτους, είναι το Κ.Ε.Α. Ένα δίχτυ ασφαλείας για όσους χτυπήθηκαν βιαιότερα από την κρίση.

Η δεύτερη δράση είναι τα σχολικά γεύματα. Η συνέργεια με επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας στην σίτιση.

Ο τρίτος άξονας είναι η παιδική προστασία. Σε ότι αφορά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, προχωράμε σε διαρκή διεύρυνση του αριθμού των θέσεων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Η πιο σημαντική θετική είδηση τα τελευταία χρόνια είναι η σταθερή μείωση των ποσοστών της ανεργίας και η σταθερή αύξηση των θέσεων εργασίας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος επικαλέστηκε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ όπου η ανεργία τον Απρίλιο έφτασε το 21,7%, ποσοστό το οποίο χαρακτήρισε εξαιρετικά υψηλό, αλλά το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2012 και ενώ τον Απρίλιο του 2014 ήταν 27,2%. 

Από τότε, πρόσθεσε, έχουμε μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες της ανεργίας και κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ποσοστού της ανεργίας των νέων.

«Είμαστε βάσιμα αισιόδοξοι ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας θα επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός και έκανε λόγος για βάσιμες προσδοκίες ότι η αποκλιμάκωση στο εξής θα είναι πάνω από 2,5 μονάδες ετησίως.

Εξάλλου, επεσήμανε ότι σήμερα μπορεί να γίνει κατανοητή η διαφορά ανάμεσα στο «υποτιθέμενο success story» των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και «σε αυτό που πραγματικά εμείς ορίζουμε ως επιτυχία».

Για το επιχείρημα ότι υπάρχουν μεν θέσεις εργασίας, αλλά με πάρα πολύ χαμηλούς μισθούς και με επισφαλή εργασίας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν το αντίθετο.

Όπως είπε, ενώ τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε ροπή προς τις θέσεις ελαστικής εργασίας, σήμερα είμαστε οριακά, αλλά με διαρκώς μειούμενη την τάση υπέρ των σταθερών σχέσεων εργασίας.  

Παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύθηκε για ένταση των ελέγχων, προκειμένου να εντοπιστούν παρανομίες και στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας εις βάρος των εργαζομένων, ενώ τόνισε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική μείωση της αδήλωτης εργασίας. 

Επίσης, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε παρέμβαση για αποκλεισμό των επιχειρήσεων που παραβιάζουν την εργασιακή νομοθεσία από κάθε μορφή δημόσιας χρηματοδότησης.

Για τους εγκλωβισμένους εργαζόμενους που μένουν για καιρό απλήρωτοι και είναι σε επίσχεση εργασίας ανέφερε ότι σχεδιάζεται ένα πρόγραμμα που θα προβλέπει την οικονομική ενίσχυσή τους και την επανεκπαίδευσή τους με νέες γνώσεις και ικανότητες για να αλλάξουν θέσεις εργασίας στον ίδιο ή σε άλλο κλάδο. Το πρόγραμμα αυτό, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, θα καλύψει σε πρώτη φάση 50.000 εργαζόμενους. 

Τέλος, προανήγγειλε ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες που θα μετατρέψουν τους εργαζόμενους με μπλοκάκι σε μισθωτούς.

Τέλος ανέφερε πως το πρώτο εξάμηνο ο ΕΦΚΑ καταγράφει πλεόνασμα που πλησιάζει τα 100 εκατ. ευρώ. «Το 2015 παραλάβαμε, ταμειακό έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ, συνέχισε, προσθέτοντας πως ο προϋπολογισμός για τις κοινωνικές δαπάνες από τα 780 εκατ. ευρώ το 2015 έφτασε στα 1.570 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ το 2019 προβλέπεται οι δαπάνες αυτές να ξεπεράσουν τα 2.570 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back