ΕΛΛΑΔΑ

Αλ. Τσίπρας: Ήρθε η ώρα για λύση στο χρέος

Εικόνα του άρθρου Αλ. Τσίπρας: Ήρθε η ώρα για λύση στο χρέος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/04/2017, 00:34
ΕΛΛΑΔΑ

Έφθασε η ώρας για ουσιαστική λύση για το χρέος επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της τρίτης Συνόδου των χωρών του Νότου.

Παράλληλα ανέφερε ότι οι σημερινές συνομιλίες αποτυπώνουν την κοινή βούληση που αποτυπώθηκε και στη Διακήρυξη της Μαδρίτης πρώτα απ' όλα για την οικοδόμηση μιας αναπτυξιακής και κοινωνικής Ευρώπης, με έναν ουσιαστικό ευρωπαϊκό κοινωνικό πυλώνα». Δηλαδή, εξήγησε, την αναγκαιότητα η Ευρώπη να καταφέρει να ξεπεράσει την οικονομική κρίση. 

Όσον αφορά τους κανόνες ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να τηρούνται από όλους.

«Όταν ειδικά μιλάμε για την Ευρωζώνη που είναι ένα κλειστό οικονομικό κύκλωμα, τα πλεονάσματα κάποιων είναι τα ελλείμματα κάποιων άλλων. Έτσι τα ελλείμματα του ευρωπαϊκού Νότου στο σύνολό του είναι τα υπερβολικά πλεονάσματα -έξω και πέρα από όσα ορίζουν οι συνθήκες, οι συμφωνίες που έχουμε συνυπογράψει-, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για ορισμένες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά». «Αυτή η αντίφαση θα πρέπει να επιλυθεί», τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει καταφέρει το τελευταίο διάστημα εξαιρετικά σημαντικές επιδόσεις στην οικονομία», καθώς «έχουμε καταφέρει ήδη από το 2016 να πιάσουμε τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018, που είναι 3,5%». 

«Τώρα λοιπόν», σημείωσε, «ήρθε η ώρα να υπάρξει και μια ουσιαστική λύση και για το ζήτημα του χρέους της Ελλάδας που θα δώσει την προοπτική υπέρβασης της κρίσης, εξόδου της Ελλάδας από την κρίση και που θα σηματοδοτήσει την έξοδο της Ευρωζώνης συνολικά». 


ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ

Αποτιμώντας ουσιαστικά την πρωτοβουλία της Συνόδου των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «αυτή η πρωτοβουλία που ξεκίνησε πέρυσι τον Σεπτέμβρη, καθιερώνεται και καθίσταται ολοένα και πιο απαραίτητη, σημαντική για την πορεία του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης, όσο σημαντική είναι και η παρουσία του Νότου στην Ευρώπη και την ευρωπαϊκή προοπτική». 

Τόνισε ότι «η πρωτοβουλία έχει ήδη συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών αλληλεγγύης μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών και προχωρά αποφασιστικά ώστε να συμβάλλει και στο μέλλον της Ευρώπης», δυναμική, όπως είπε, που αντανακλάται στην πορεία των διακηρύξεων της Συνόδου. 

Σημείωσε ότι «συζητάμε όμως όχι μόνο για το μέλλον της Ευρώπης αλλά συζητάμε και για το παρόν της Ευρώπης, το πώς ο Νότος της Ευρώπης, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των μεγάλων προκλήσεων που αφορούν την Ευρώπη, θα μπορέσει να παίξει καθοριστικό ρόλο επηρεάζοντας τους συσχετισμούς και παρεμβαίνοντας για την απαραίτητη αλλαγή κατεύθυνσης». 

«Είμαστε όλοι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και ενεργά κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που διατηρούμε την πίστη μας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μακριά από λογικές εθνικού απομονωτισμού», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back