Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Αλ. Τσίπρας: Βήματα προόδου, κόντρα στο ρεύμα

Εικόνα του άρθρου Αλ. Τσίπρας: Βήματα προόδου, κόντρα στο ρεύμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/07/2018, 02:02
ΕΛΛΑΔΑ

«Θεωρώ ότι έχουμε μπροστά μας ένα νέο, δυναμικό μέλλον, αρκεί να έχουμε όραμα για την περιοχή μας και να τολμάμε να κάνουμε βήματα προόδου ακόμη κι αν αυτά πολλές φορές γίνονται κόντρα στο ρεύμα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα, και τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, οι τέσσερις ηγέτες υπογράμμισαν τη στήριξή τους στο Διεθνές Δίκαιο, ως το πλαίσιο πάνω στο οποίο πρέπει να οικοδομηθεί η συνεργασία και ο διάλογός τους.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισαν:

Τη σημασία που αποδίδουν στην ενταξιακή πορεία όλων των Δυτικών Βαλκανίων και, ειδικότερα, της Σερβίας, για την οποία σημειώνουν ότι έχει προχωρήσει με σημαντικά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση και είναι μια χώρα με ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια των Δυτικών Βαλκανίων.

  • Τη στήριξη τους στην ένταξη της Βουλγαρίας και Ρουμανίας στον Χώρο Σένγκεν, καθώς και οι δύο χώρες έχουν εκπληρώσει τα σχετικά κριτήρια, όπως τονίζεται και στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2012.
  • Με τη στήριξη των αρμοδίων υπουργών που συμμετείχαν στη Σύνοδο, συζήτησαν για τη δημιουργία ενός «δακτυλίου» συνδυασμένων οδικών, σιδηροδρομικών και ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και μεταφορών. 

Ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η επόμενη Τετραμερής Σύνοδος θα γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Σε αυτή θα συμμετέχουν, εκτός από τους τέσσερις ηγέτες, και οι υπουργοί Μεταφορών και Ψηφιακής Πολιτικής, όπως, επίσης, και οι αρμόδιοι Επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ο A. ΒΟΥΤΣΙΤΣ

Για τη Σερβία είναι πολύ σημαντικό αυτό το επίπεδο συνάντησης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τονίζοντας ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία «για το μέλλον των χωρών μας» και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντική για τη Σερβία η στήριξη που έχει για τον ευρωπαϊκό δρόμο της. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει οικονομικό όφελος όλων των χωρών η διασύνδεση μέσω των έργων υποδομών.


Η Β. ΝΤΑΝΤΣΙΛΑ

Η Τετραμερής αναδεικνύεται πολύ ωφέλιμη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή, δήλωσε η πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα και διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Βούτσιτς ότι έχει όλη την υποστήριξη για την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Σερβίας.


Ο ΜΠ. ΜΠΟΡΙΣΟΦ

Την ικανοποίηση του για τη διεξαγωγή της Βουλγαρικής Προεδρίας της ΕΕ, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, μετά την ολοκλήρωση της Τετραμερούς. Σημείωσε κι εκείνος με τη σειρά του την αναγκαιότητα διασύνδεσης μεταξύ των τεσσάρων χωρών μέσα από έργα υποδομής, σιδηροδρόμους και αυτοκινητόδρομους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back