dodoni back
ΗΠΕΙΡΟΣ

Αλ. Καχριμάνης: Yπάρχει πρόβλημα οδικής ασφάλειας αλλά…

Εικόνα του άρθρου Αλ. Καχριμάνης: Yπάρχει πρόβλημα οδικής ασφάλειας αλλά…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/09/2024, 17:39
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης αναγνώρισε, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, ότι υπάρχει πρόβλημα οδικής ασφάλειας στην πόλη της Φιλιππιάδας. Ωστόσο, παρέπεμψε στον Δήμο Ζηρού (αλλά και στην παράκαμψη Φιλιππιάδας που σχεδιάζει να υλοποιήσει κάποτε η Περιφέρεια Ηπείρου).

Ο κ. Καχριμάνης είπε ότι εδώ και χρόνια με απόφαση που έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, τα τμήματα του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου τα οποία διέρχονται σε εντός σχεδίων οικισμών, έχουν περιέλθει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων.

Εκτίμησε δε ότι το πρόβλημα οδικής ασφάλειας στη Φιλιππιάδα έγκειται στο ότι παραπλεύρως του δρόμου υπάρχουν πολλά καταστήματα όπου γίνονται φορτώσεις-εκφορτώσεις. «Είναι επικίνδυνο να ξεφορτώνει το αυτοκίνητο εκεί…» είπε, προσθέτοντας ότι ο Δήμος πρέπει να κάνει μια μελέτη.

Δεν έκανε καμία αναφορά στο γεγονός ότι η Φιλιππιάδα αποτελεί «πέρασμα» οχημάτων από και προς την Ιόνια οδό.

Η αναφορά του κ. Καχριμάνη στα περί αρμοδιότητας του Δήμου προέκυψε επειδή «κάποιοι άρχισαν να λένε ότι φταίει η Περιφέρεια», με αφορμή τα τροχαία δυστυχήματα που γίνονται στον δρόμο αυτόν.

Προφανώς οι αρμοδιότητες έχουν τη σημασία τους. Με τη διαφορά ότι ο κ. Καχριμάνης τις έχει προσπεράσει αυτές προ πολλού. Δεν είναι λίγες οι φορές που ανέλαβε οικειοθελώς ή σαν σωτήρας αρμοδιότητες των Δήμων, δεν είναι λίγες οι φορές που πήρε αποφάσεις για λογαριασμό των Δήμων (π.χ. η μεταφορά του πρώην κλειστού ξιφασκίας στον Δήμο Ιωαννιτών).

Ο κ. Καχριμάνης έχει αναλάβει σχεδόν κατά αποκλειστικότητα τα περί οδικής ασφάλειας, κάνοντας κόμβους σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, ακόμα και όταν η σκοπιμότητα αυτών ή ο τρόπος κατασκευής τους έχει αμφισβητηθεί. Είναι δε γνωστό ότι οι Δήμοι δεν έχουν τους πόρους που έχει η Περιφέρεια.

Με άλλα λόγια, τα περί οδικής ασφάλειας εντός της Φιλιππιάδας, δεν αποτελούν ζήτημα αρμοδιότητας, αλλά ζήτημα πολιτικής βούλησης. Γι αυτό υπάρχουν και οι προγραμματικές συμβάσεις, τις οποίες η Περιφέρεια Ηπείρου συνάπτει με ιδιαίτερο ζήλο όταν πρόκειται για άλλους φορείς.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ