ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακριβά μου Χριστούγεννα: Πόσο περισσότερο κοστίζουν, από πέρυσι

Εικόνα του άρθρου Ακριβά μου Χριστούγεννα: Πόσο περισσότερο κοστίζουν, από πέρυσι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/12/2023, 13:28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ακρίβεια είναι πλέον μη αντιμετωπίσιμη, ελέω απροθυμίας της κυβέρνησης να παρέμβει στην αγορά και κυρίως, στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων.

Βασικό αποτέλεσμα είναι να μεγαλώνουν οι ανισότητες, χωρίς τα εμβαλωματικά μέτρα (κάθε λογής «καλάθια», επιδόματα και μικρές αυξήσεις στους μισθούς) να μπορούν να αντιμετωπίσουν όντως το πρόβλημα.

Για παράδειγμα:

Ένας κάτοικος των Ιωαννίνων που παίρνει βασικό μισθό, είδε μια αύξηση σε σχέση με το 2022. Η κυβέρνηση επέμεινε να δίνει σωρευτικά στοιχεία αυξήσεων από το 2019, ωστόσο αυτή η τακτική είναι βασικά επικοινωνιακή και ελάχιστα ουσιαστική. Αυτά τα 98 ευρώ της αύξησης ωστόσο μέσα σε 12 μήνες, χωρίς να είναι ασήμαντα, «διαχέονται» στις αυξήσεις.

  • Καύσιμα: Πέρυσι, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, στις 14/12/22, το λίτρο της βενζίνης κόστιζε 1,832 ευρώ στο νομό Ιωαννίνων. Φέτος κοστίζει κατά τι λιγότερο: 1,807 ευρώ. Αυτή η μικρή κάμψη όμως, χάνεται στο πετρέλαιο θέρμανσης: Στις 14/12/22 κόστιζε 1,138 ευρώ το λίτρο και φέτος, την ίδια μέρα, 1,273.
  • Διόδια: Οι τιμές των διοδίων στο «πήγαινε» προς Αθήνα θα είναι ίδιες με πέρυσι, ήτοι 38,05 ευρώ. Στην επιστροφή όμως, από 1/1/24 το ταξίδι θα κοστίζει 41 ευρώ.
  • Γιορτινό τραπέζι: Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καταναλωτή, το κόστος του φετινού γιορτινού τραπεζιού, είναι αυξημένο κατά 20%. Κρεατικά και γλυκά παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις.
  • Ενέργεια: Το μεγάλο ερώτημα του κόστους του ρεύματος, στη «μετά-επιδοματική» πολιτική, καθώς η ΕΕ θεωρεί ότι πλέον δεν χρειάζεται οικονομική ενίσχυση, είναι… πολύχρωμο. 

Η κυβέρνηση μπορεί να επιχαίρει για τις χρωματικές ενδείξεις στα τιμολόγια, ωστόσο η επιλογή, αλλά και η παρακολούθηση των τιμών είναι εξαιρετικά σύνθετη, έως και αδύνατη. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν ακόμα επαρκείς «έξυπνοι μετρητές», οι οποίοι είναι προαπαιτούμενο για μια από τις τέσσερις επιλογές. Η κυβερνητική επιλογή να «χρηματιστηριοποιηθεί» η ενέργεια στην Ελλάδα ήταν βεβιασμένη και εντελώς άκαιρη, δεδομένης της πολύ μικρής ετοιμότητας της ελληνικής αγοράς. Αντί ουσίας όμως, μείναμε με τις γενικότητες ότι «ισχύει εδώ και χρόνια στην υπόλοιπη Ευρώπη»…




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back