Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ακραία μορφή έμφυλης βίας η γυναικοκτονία»

Εικόνα του άρθρου «Ακραία μορφή έμφυλης βίας η γυναικοκτονία»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/11/2021, 21:50
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ιωαννίνων, με ανακοίνωσή του για την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, συντάσσεται με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να συμπεριληφθεί η βία με βάση το φύλο ως έγκλημα στο ευρωπαϊκό δίκαιο και  να θεσπιστεί  μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή οδηγία για  την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Στην ανακοίνωση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλει την κυβέρνηση για κακή διαχείριση της πανδημίας ως μια από τις γενεσιουργές αιτίες της έξαρσης της έμφυλης βίας.

«Ακραία μορφή έμφυλης βίας αποτελεί η γυναικοκτονία. Η γυναικτονία είναι ένα ιδιαίτερα ειδεχθές έγκλημα στο οποίο πρέπει να υπάρχει το μοτίβο του φόνου με βάση το φύλλο. Ο λόγος της αντίδρασης στον ορισμό της γυναικοκτονίας δεν είναι γλωσσικός αλλά βαθιά πολιτικός και κοινωνικός. Ο γενικός όρος ανθρωποκτονία συσκοτίζει την ιδιαιτερότητα και την γενεσιουργό αιτία του εγκλήματος, που είναι η έμφυλη ανισότητα» τονίζει ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καταθέτει μια σειρά αιτήματα, μεταξύ των οποίων να ενταχθεί ο όρος «γυναικοκτονία» ως διακριτό έγκλημα στον ποινικό κώδικα, καθώς και να αναγνωριστούν οι γυναικοκτονίες ως «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, λόγω του μεγέθους των συγκεκριμένων δολοφονιών παγκόσμια».

Η βουλευτής του κόμματος Μερόπη Τζούφη στη δική της ανακοίνωση, τονίζει: «Η αύξηση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών επιτάσσει την άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου σε όλες τις μορφές του: σωματικές και λεκτικές επιθέσεις, κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση, γάμος κοριτσιών σε μικρή ηλικία, γυναικοκτονίες».

Προσθέτει ακόμα ότι «τα σχολεία πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών και η συζήτηση για σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα αποτελεί πολύτιμο όπλο για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και την καλλιέργεια του σεβασμού στη διαφορετικότητα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back