ΑΚΜΗ κατά διοίκησης ΤΕΕ για τις εξορύξεις

Εικόνα του άρθρου ΑΚΜΗ κατά διοίκησης ΤΕΕ για τις εξορύξεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/02/2023, 21:02

Η Αριστερή Κίνηση Μηχανικών Ηπείρου διαφωνεί με την εκδήλωση του ΤΕΕ Ηπείρου για την ενημέρωση σχετικά με τις γεωτρήσεις, θεωρώντας «τη σπουδή της διοίκησης για την προώθηση και διευκόλυνση των κυβερνητικών σχεδίων εξόρυξης υδρογονανθράκων, πρωτοφανή στάση στα χρονικά του ΤΕΕ».

Η παράταξη αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Energean «βιάζεται να εκδοθούν έγκαιρα οι περιβαλλοντικές άδειες ώστε να ξεκινήσει και να προχωρήσει το καλοκαίρι του 2023 η πρώτη ερευνητική γεώτρηση σε περιοχή που προέκυψε από τις προηγηθείσες σεισμικές έρευνες» και επίσης ότι:

«Η εθνική στρατηγική για την ενέργεια, τουλάχιστον τα δέκα τελευταία χρόνια, χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, αντιφάσεις και παρεκκλίσεις, καθώς υπαγορεύεται από τις απαιτήσεις των ευρωατλαντικών συμμάχων και υποστηρίζεται από τις αναλύσεις διεθνών οίκων. Παραπαίει λοιπόν από τον αρχικό ενθουσιασμό και πειθαναγκασμό των εξορύξεων που έφεραν οι συμβάσεις Μανιάτη και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στο πάγωμα των εξορύξεων. Από τη βίαιη απολιγνητοποίηση και τις αφειδώς εκδιδόμενες άδειες για ΑΠΕ χωρίς συνολικό χωρικό σχεδιασμό (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάρκα, μονάδες βιοενέργειας) της εποχής Χατζηδάκη, στην εκ νέου ενεργοποίηση λιγνιτικών μονάδων, και στην επανέναρξη των εξορύξεων».

Η παράταξη θεωρεί ότι το ΤΕΕ υποχρεούται, «μέσω των επιστημονικών του επιτροπών και γενικότερα του επιστημονικού του δυναμικού, να ανοίξει τη συζήτηση αφ’ ενός για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και αφ’ ετέρου για μια εθνική στρατηγική ενέργειας συμβατή με την κοινωνία και το περιβάλλον στην κατεύθυνση της ενεργειακής αυτάρκειας».

Όσο για την απόφαση του παραρτήματος, η ΑΚΜΗ τονίζει: «Το ΤΕΕ ούτε μετέβηκε στους τόπους, ούτε ζήτησε, ούτε πήρε απαντήσεις, για την προηγηθείσα φάση της ερευνητικής γεώτρησης αυτής των σεισμικών ερευνών, γιατί δεν υπήρξε ενδιαφέρον και μόχλευση από την πολιτική ηγεσία».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back