ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιόδοξα μηνύματα πριν το Eurogroup

Εικόνα του άρθρου Αισιόδοξα μηνύματα πριν το Eurogroup
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/06/2017, 03:46
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Eurogroup, που θα γίνει την μεθαύριο Πέμπτη.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο θα συνεχίσει τη συζήτηση για το θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους με σκοπό να βρει κοινή προσέγγιση ανάμεσα στις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η συζήτηση θα περιλαμβάνει θέματα που αφορούν τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας και πιθανά μέτρα για το χρέος, τα οποία μπορεί να προκύψουν εφόσον είναι απαραίτητο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.

Παράλληλα, θα συζητηθεί η εφαρμογή των προαπαιτούμενων από την Ελλάδα όπως αυτά συμφωνήθηκαν τον προηγούμενο μήνα, καθώς και η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία θα ξεκλειδώσει την επόμενη εκταμίευση προς την Ελλάδα.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Παράλληλα έντονη κινητικότητα υπάρχει και σε πολιτικό επίπεδο. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει μια καλή συμφωνία στις 15 Ιουνίου, περιγράφοντας παράλληλα και τις διεργασίες που γίνονται μεταξύ των εμπλεκομένων μερών σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Εδώ και περίπου δέκα ημέρες έχουμε πολλαπλασιάσει τις επαφές επί του θέματος αυτού, με την πρόεδρο του ΔΝΤ, κ. Λαγκάρντ τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, κ. Σόιμπλε, καθώς και με τον πρόεδρο του Eurogroup, κ. Ντάισελμπλουμ. Επομένως, θέλω να δηλώσω ότι είμαι πραγματικά αισιόδοξος και ότι θα καταφέρουμε να έχουμε μία καλή συμφωνία στις 15 Ιουνίου», είπε ο Λε Μερ.

Από την πλευρά του  πρωθυπουργός τόνισε ότι «βρισκόμαστε κοντά σε μια λύση, περισσότερο από ποτέ, που θα αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού, μια λύση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και αυτή η λύση θα είναι όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη».

ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΗ ΚΕΡΕ

Μήνυμα προς τους υπουργούς Οικονομικών να συμφωνήσουν σε μια «αποφασιστική ενέργεια» για την Ελλάδα προκειμένου να τονώσουν την εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία, έστειλε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην τηλεοπτική υπηρεσία του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg.

Ο Κερέ κάλεσε τους υπουργούς να καταλήξουν σε μια λύση που θα ωθούσε τους επενδυτές και τους καταθέτες να επιστρέψουν. Η επίτευξη συμφωνίας είναι το κλειδί για την εκταμίευση της επόμενης δόσης με την οποία θα καλυφθούν οι ελληνικές δανειακές ανάγκες τον Ιούλιο.

«Τρέφω τη μεγάλη ελπίδα, και η ΕΚΤ ελπίζει σε μεγάλο βαθμό, ότι αυτή θα είναι η καταληκτική συνάντηση» (σ.σ. για την εξεύρεση λύσης), σημείωσε ο Κερέ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back