Η Αίγυπτος ανακάλυψε εργαστήρια μουμιοποίησης ανθρώπων και ζώων καθώς και δύο τάφους στο αρχαίο ταφικό πεδίο της Σακκάρα, δήλωσαν αξιωματούχοι το Σάββατο, σηματοδοτώντας την τελευταία από μια σειρά ανακαλύψεων που η χώρα ελπίζει ότι μπορεί να βοηθήσει στην αναζωογόνηση της ζωτικής σημασίας τουριστικής βιομηχανίας της.
Ο Μοστάφα Γουαζίρι, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα δύο μεγάλα «εργαστήρια ταρίχευσης» χρονολογούνται από την εποχή της 30ής δυναστείας (380-343 π.Χ.) και των Πτολεμαίων (305-30 π.Χ.).
Η ανακάλυψη έγινε μετά από ανασκαφή που διήρκεσε ένα χρόνο κοντά στο ιερό της θεάς Μπαστέτ, το οποίο φιλοξενεί τις κατακόμβες με τις μουμιοποιημένες γάτες στη Σακάρα, περίπου 30 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου.
Πρόκειται για το ίδιο σημείο όπου εκατοντάδες μουμιοποιημένα ζώα και αγάλματα αποκαλύφθηκαν το 2019.
«Βρήκαμε εργαστήρια ταρίχευσης, ένα για ανθρώπους και ένα για ζώα. Βρήκαμε όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν (στη μουμιοποίηση) στην αρχαιότητα», δήλωσε ο Γουαζίρι.
Και στα δύο εργαστήρια παρουσιάστηκαν πέτρινα κρεβάτια, πήλινα αγγεία, τελετουργικά σκεύη, αλάτι νάτρον, το οποίο είναι ένα από τα κύρια συστατικά για τη μουμιοποίηση, και λινά ανάμεσα σε άλλα μουμιοποιητικά όργανα.
Οι ανασκαφές στη Σακκάρα οδήγησαν επίσης στην αποκάλυψη δύο μικρών τάφων ηλικίας 4.400 και 3.400 ετών σε κοντινή απόσταση, οι οποίοι ανήκαν σε δύο ιερείς, τον Ne Hesut Ba της πέμπτης δυναστείας του Παλαιού Βασιλείου και τον Men Kheber της 18ης δυναστείας του ύστερου βασιλείου αντίστοιχα.
Στους τοίχους του τάφου του Ne Hesut Ba βρέθηκαν επιγραφές καλλιέργειας, κυνηγιού και άλλων καθημερινών δραστηριοτήτων, ενώ στον τάφο του Men Kheber ήταν χαραγμένες «σκηνές που έδειχναν τον νεκρό σε διάφορες στάσεις», δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Η Αίγυπτος έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένες ανασκαφές στη Σακκάρα και σε άλλες αρχαίες τοποθεσίες τα τελευταία χρόνια, οι οποίες οδήγησαν σε μια σειρά από υψηλού προφίλ ανακαλύψεις.
Η χώρα σχεδιάζει να εγκαινιάσει το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, μια υπερσύγχρονη εγκατάσταση κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας στα περίχωρα του Καΐρου, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του αργότερα φέτος.
Η Αίγυπτος ελπίζει ότι μπορεί να προσελκύσει περαιτέρω τουρίστες, αφού η βιομηχανία άρχισε να ανακάμπτει τελευταία, έχοντας πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας COVID-19 και τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Τα έσοδα από τον τουρισμό σκαρφάλωσαν στα 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο εξάμηνο του 2022, σημειώνοντας αύξηση 25,7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.
Με πληροφορίες από Reuters, AP. Φωτογραφία: Κανοπικά βάζα, τα οποία κατασκευάστηκαν για να περιέχουν τα όργανα που αφαιρέθηκαν από το σώμα κατά τη διαδικασία της μουμιοποίησης, φαίνονται στο χώρο της Πυραμίδας του Djoser στη Σακκάρα, 24 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Καΐρου, Αίγυπτος/AP/Amr Nabil