dodoni back
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Αίγυπτος: Ο κρυμμένος παραπόταμος του Νείλου και οι 31 πυραμίδες

Εικόνα του άρθρου Αίγυπτος: Ο κρυμμένος παραπόταμος του Νείλου και οι 31 πυραμίδες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/05/2024, 10:17
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν θαμμένο παραπόταμο του Νείλου που κάποτε έρεε δίπλα σε περισσότερες από 30 πυραμίδες στην Αίγυπτο, λύνοντας ενδεχομένως το μυστήριο του πώς οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μετέφεραν τους τεράστιους πέτρινους όγκους για να χτίσουν τα μνημεία.

Σύμφωνα με μελέτη ο παραπόταμος μήκους 64 χιλιομέτρων, ο οποίος περνούσε δίπλα από το συγκρότημα πυραμίδων της Γκίζας, ήταν κρυμμένος κάτω από την έρημο και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις για χιλιετίες.

Η ύπαρξη του ποταμού θα εξηγούσε γιατί οι 31 πυραμίδες χτίστηκαν σε αλυσίδα κατά μήκος μιας αφιλόξενης πλέον λωρίδας της ερήμου στην κοιλάδα του Νείλου μεταξύ 4.700 και 3.700 ετών πριν.

Η λωρίδα κοντά στην αρχαία αιγυπτιακή πρωτεύουσα Μέμφιδα περιλαμβάνει τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας -το μοναδικό σωζόμενο οικοδόμημα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου- καθώς και τις πυραμίδες του Καφρέ, του Χέοπα και του Μυκερίνου.

Οι αρχαιολόγοι πίστευαν από καιρό ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πρέπει να χρησιμοποιούσαν μια κοντινή υδάτινη οδό για να μεταφέρουν τα γιγάντια υλικά που χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή των πυραμίδων.

«Κανείς όμως δεν ήταν σίγουρος για τη θέση, το σχήμα, το μέγεθος ή την εγγύτητα αυτής της τεράστιας υδάτινης οδού στην πραγματική τοποθεσία των πυραμίδων», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Eman Ghoneim του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Γουίλμινγκτον των ΗΠΑ.

Η διεθνής ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε δορυφορικές εικόνες ραντάρ για να χαρτογραφήσει τον κλάδο του ποταμού, τον οποίο ονόμασαν Ahramat - «πυραμίδες» στα αραβικά.

Έρευνες στο πεδίο και πυρήνες ιζημάτων από την περιοχή επιβεβαίωσαν την παρουσία του ποταμού, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Communications Earth & Environment.

Ο άλλοτε πανίσχυρος ποταμός καλύπτονταν όλο και περισσότερο από άμμο, ενδεχομένως ξεκινώντας κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης ξηρασίας πριν από περίπου 4.200 χρόνια, συμπέραναν οι επιστήμονες.

Το πώς ακριβώς κατάφεραν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι να κατασκευάσουν τόσο τεράστιες και μακροχρόνιες κατασκευές αποτελεί ένα από τα μεγάλα μυστήρια της ιστορίας.

Αυτά τα βαριά υλικά, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονταν από το νότο, «θα ήταν πολύ πιο εύκολο να επιπλεύσουν στο ποτάμι» παρά να μεταφερθούν στην ξηρά, δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Suzanne Onstine του Πανεπιστημίου του Μέμφις.

Οι όχθες του ποταμού θα μπορούσαν να ήταν το σημείο όπου υποδέχονταν τις νεκρικές ακολουθίες των φαραώ πριν τα σώματά τους μεταφερθούν στον τελικό τόπο ταφής τους μέσα στην πυραμίδα, υποστήριξε η ίδια.

Το ποτάμι μπορεί επίσης να υποδεικνύει γιατί οι πυραμίδες χτίστηκαν σε διαφορετικά σημεία.

«Η πορεία του νερού και ο όγκος του άλλαζαν με την πάροδο του χρόνου, οπότε οι βασιλείς της τέταρτης δυναστείας έπρεπε να κάνουν διαφορετικές επιλογές από τους βασιλείς της 12ης δυναστείας», είπε.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3