ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αιθαλομίχλη: Τα Γιάννενα και το επικίνδυνο πρόβλημά τους

Εικόνα του άρθρου Αιθαλομίχλη: Τα Γιάννενα και το επικίνδυνο πρόβλημά τους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/12/2023, 12:46
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Καταντάει πλέον κοινότοπο και εκνευριστικό, όσο ενοχλητικό και επιβαρυντικό για τη δημόσια υγεία: Τα Γιάννενα έχουν το πιο σοβαρό πρόβλημα αιθαλομίχλης στην Ελλάδα, αλλά οι τοπικές αρχές (της Περιφέρειας προεξάρχουσας) περιορίζονται σε μηδενικές παρεμβάσεις.

Φέτος, δεν έχουν βγει καν οι παραινετικές ανακοινώσεις της διεύθυνσης υγείας που συστήνει να σβήνουν τα τζάκια.

Όπως συμβαίνει συνήθως με το κρύο και με το πετρέλαιο θέρμανσης να είναι πανάκριβο, η κατάσταση στα Γιάννενα είναι αφόρητη.

Η σημερινή μέτρηση του συστήματος Panacea για τα μικροσωματίδια PM2.5, από τα πιο επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία δηλαδή, είναι σταθερά πάνω από τα όρια προειδοποίησης.

Χτες βράδυ (18/12, 23.00) ο σταθμός της Περιφέρειας μέτρησε 225,7 μg/m3 αέρα και ο ημερήσιος μέσος όρος είναι 111,5 μg/m3, το τελευταίο 24ωρο.

Για να γίνει αντιληπτή η σοβαρότητα των μετρήσεων, χαρακτηρίζονται «εξαιρετικά κακές». Είναι επίσης οι υψηλότερες σε όλη τη χώρα.

Ο δε σταθμός της Ανατολής έχει ακόμα χειρότερες μετρήσεις: 118 μg/m3 μέσο όρο 24ωρου.

Η κατάσταση έχει και ιδιαίτερη πολιτική διάσταση, από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία ουσιαστική παρέμβαση στις τιμές των καυσίμων (πέραν των επιδομάτων). Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι πανάκριβο και η, ας πούμε, «ιδιαίτερη αστική αρχιτεκτονική» των Ιωαννίνων με τα τζάκια, παρέχει μεν τη δυνατότητα εναλλακτικής πηγής θέρμανσης, αλλά επιβαρύνει και την ατμόσφαιρα…

Η ευθύνη δε της Περιφέρειας Ηπείρου είναι πολύ μεγάλη. Εκτός από το ότι περιορίζεται στις κατά καιρούς νουθεσίες, η δημόσια πληροφόρηση σχετικά με τις μετρήσεις είναι ελλιπής και «θαμμένη» στο site της με εξαιρετικά πολύπλοκα στοιχεία που παρέχονται χωρίς επεξηγήσεις, εις βάρος.

Αν έχετε διάθεση και γνώσεις, ο σύνδεσμος είναι εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back