ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Άγχος και πανελλαδικές: Δύο «άσπονδοι εχθροί»

Εικόνα του άρθρου Άγχος και πανελλαδικές: Δύο «άσπονδοι εχθροί»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/06/2022, 11:27
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν σήμερα για τα ΕΠΑΛ και οι μαθητές-τριες γνωρίζουν από πρώτο χέρι το άγχος που τις συνοδεύει.

Η Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου μιλά στο Newsbomb.gr για τη διαχείριση του άγχους των εξετάσεων. Δίνει συμβουλές και οδηγίες για να μπορέσουν οι υποψήφιοι να αντιμετωπίσουν εκτός από την ύλη τους και το τέρας του άγχους.

Συγκεκριμένα αναφέρει η κ. Καππάτου: «Οι εξετάσεις αποτελούν έναν ιδιαίτερα στρεσσογόνο παράγοντα για τους εφήβους. Αρκετοί υποψήφιοι ταλανίζονται από άγχος συχνά υπερβολικό, με δυσάρεστα και ενοχλητικά συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, δυσφορία στην αναπνοή, σφίξιμο στο στήθος, ξηροστομία, κρύα άκρα, ναυτία, ανασφάλεια, κ.α. Κάποιοι κάνουν σενάρια που τους τρομάζουν ότι δεν θα γράψουν εκείνη τη στιγμή, ή θα λιποθυμήσουν , δεν θα μπορέσουν να πάρουν ανάσα κα.

Πράγματι το άγχος είναι πιθανόν να προκαλέσει σύγχυση στις πνευματικές λειτουργίες, υπονομεύοντας άμεσα την επίδοση στις εξετάσεις.

Είναι ο πιο «ύπουλος» εχθρός στον οποίο οι υποψήφιοι καλούνται να αντισταθούν και να καταφέρουν να διαχειριστούν.. Αυτό δεν είναι απλό γιατί δεν μπορεί να καταπολεμηθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Ωστόσο μπορεί να γίνει διαχειρίσιμο αν ενεργοποιήσουμε τις ψυχικές μας δυνάμεις».

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο newsbomb.gr

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back