dodoni back
ΘΕΑΤΡΟ

«Το Αγόρι με τη βαλίτσα» από το ΔΗΠΕΘΙ: Μια παράσταση που θέλει να πει πολλά

Εικόνα του άρθρου «Το Αγόρι με τη βαλίτσα» από το ΔΗΠΕΘΙ: Μια παράσταση που θέλει να πει πολλά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/10/2024, 11:52
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα έργο του Μάικ Κένι, ίσως του κορυφαίου αυτή τη στιγμή θεατρικού συγγραφέα στο «νεανικό θέατρο», παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Πρόκειται για το «Αγόρι με τη Βαλίτσα», σε μετάφραση της Ξένιας Καλογεροπούλου και σκηνοθεσία της Γιολάντας Καπέρδα. Ξεκινάει στις 10 Νοεμβρίου, στις 19.00, στο Καμπέρειο.

Η προαναγγελία του έργου έγινε στην εκδήλωση παρουσίασης του (πλούσιου) φετινού προγράμματος του ΔΗΠΕΘΙ, την Τρίτη 29/10 το βράδυ.

Έγινε με έναν ευπρόσδεκτα ασυνήθιστο τρόπο, με ένα πικρό play από τους συντελεστές επί τόπου, με τη σκηνοθέτιδα να μιλάει ενδιάμεσα, για το έργο.

Ένα αγόρι, πρόσφυγας πολέμου, κάνει ένα μακρύ κι επικίνδυνο ταξίδι, για να βρει καταφύγιο στην Αγγλία, στο Λονδίνο, όπου ζει ο μεγαλύτερος αδελφός του. Κουβαλάει μαζί του τη μικρή βαλίτσα του και τις ιστορίες, που του διηγούταν ο πατέρας του. Σαν το Σεβάχ τον Θαλασσινό, θα αναζητήσει την τύχη του, μια καλύτερη ζωή. Στον δρόμο του θα συναντήσει την Κρίσια, ένα συνομήλικο του κορίτσι, προσφύγισσα, που ταξιδεύει επίσης για το Λονδίνο.

Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΙ Γιώργος Καψάλης είπε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ότι τα παιδιά, «παρακολουθώντας μία θεατρική παράσταση, συμμετέχουν έντονα στην εξέλιξη του έργου, ξεχωρίζουν το πραγματικό από το φανταστικό, συμπάσχουν, αναζητούν τη λύτρωση. Τα παιδιά κατανοούν καλύτερα, μέσα από το θέατρο, την ίδια την κοινωνία, τον κόσμο στον οποίο ζουν, τον κόσμο που οραματίζονται και, ίσως, τον κόσμο που θέλουν τα ίδια και να αλλάξουν».

Ευχαρίστησε θερμά τους-τις συντελεστές του έργου και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΙ Αναστάσιο Αγγελόπουλο για την επιλογή του έργου, καθώς και το διοικητικό συμβούλιο για την ομόφωνη αποδοχή της πρότασης.

Στο ίδιο κλίμα, η κα Καπέρδα τόνισε τη σημασία και το μήνυμα του έργου και πώς τα παιδιά (αλλά και οι μεγάλοι) μπορούν και πρέπει να κατανοήσουν την κατάσταση των «διερχόμενων» και «μετακινούμενων» και πώς τελικά μετουσιώνονται τα λόγια του ίδιου του δημιουργού του έργου: «Δεν θα εμποδίσει ποτέ κανείς τους ανθρώπους ν’ αλλάζουν τόπο, για να ξεφύγουν από πολέμους και λιμούς και να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή».

Σε μια εποχή που οι μετανάστες γίνονται εύκολος στόχος και αποδιοπομπαίοι για την έτσι και αλλιώς δύσκολη εποχή της οποίας είναι θύματα, αυτά τα λόγια μιλάνε τόσο γι αυτούς, αλλά κυρίως για όλο τον υπόλοιπο κόσμο που δεν συνειδητοποιεί πόσο εύκολα πλέον μπορεί να βρεθεί στην ίδια θέση.

Σε ό,τι αφορά το έργο, τέσσερις ηθοποιοί υποδύονται τους δεκατρείς ρόλους του έργου,

Οι τέσσερις ηθοποιοί δρουν σε έναν κόσμο περιπλάνησης, όπου θα συναντήσουν «κακούς» αλλά και «καλούς», θα περάσουν από βουνά, ερήμους και θάλασσες, θ’ αντιμετωπίσουν λύκους και δύσκολες καιρικές συνθήκες, έχοντας πάντα σαν «ανακουφιστικό μαξιλάρι» τις ιστορίες του Ναζ, ο οποίος συχνά καταφεύγει στις περιπέτειες του Σεβάχ του Θαλασσινού, είτε για να πάρει θάρρος, είτε για να προσφέρει παρηγοριά, είτε για να μην ξεχάσει από πού έρχεται, τους γονείς του, το σπίτι του.

Μερικές ακόμα ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την παράσταση είναι οι εξής:

Η παράσταση συνοδεύεται από δωρεάν θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα.

Οι θεατροπαιδαγωγοί του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων επισκέπτονται δωρεάν το σχολείο –σε μέρα και ώρες που θα οριστούν σε συνεννόηση - και προετοιμάζουν, μέσα από θεατροπαιδαγωγικές δράσεις, τα παιδιά για την επίσκεψή τους στο θέατρο, το θέμα του έργου κ.λπ.

Συνοδεύεται επίσης από θεατροπαιδαγωγικό υλικό, που αποστέλλεται δωρεάν, προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να συνεχίσουν τις δράσεις πάνω στη θεματολογία του έργου στο σχολείο τους.

Το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα και το υλικό έχουν δημιουργηθεί σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, με επιβλέπουσα την αναπληρώτρια καθηγήτρια Θεάτρου και Εκπαίδευσης, Κλειώ Φανουράκη.


Info:

Η μετάφραση

Η Ξένια Καλογεροπούλου είναι η γυναίκα που δημιούργησε το θέατρο για παιδικό και νεανικό κοινό στην Ελλάδα. Από το 1972 και τη «Μικρή Πόρτα» έχει γράψει περισσότερα από 10 θεατρικά έργα για παιδιά (κάποια θρυλικά, όπως ο Οδυσσεβάχ, Οικογένεια Νώε, Ελίζα κ.α.) και έχει μεταφράσει θεατρικά έργα από τα αγγλικά και τα ρωσικά.

Σκηνοθεσία: Γιολάντα Καπέρδα

Σκηνικά: Χρήστος Κόλλιας

Κοστούμια: Βέρα Εμμανουηλίδη

Μουσική: Δημήτρης Καραγεώργος

Φωτισμοί : Δήμητρα Αλουτζανίδου

Κίνηση-Χορός: Μυρτώ Τασιούλα

Βοηθός σκηνοθέτη: Ελευθερία Σωτηρίου

Φωτογραφίες: Κατερίνα Κούρου

Φωτογραφίες πρόβας: Ελευθερία Σωτηρίου

Ηθοποιοί: Στέλλα Κατσαρού, Έλενα Κατέχη, Βασίλης Σιάφης, Πέτρος Χριστακόπουλος

Ημέρες παραστάσεων (8 εβδομαδιαίως) : Κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη

09:15 π.μ., 11:15 π.μ. Τετάρτη 09:45 π.μ και Παρασκευή 10:30 πμ.

Διάρκεια παράστασης: ~80’

Σχολεία που απευθύνεται: Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια σε Ήπειρο

Τιμή εισιτηρίου κάθε μαθητή: 5 ευρώ– για αδέλφια 3 ευρώ (για τα ειδικά σχολεία είναι δωρεάν)

Πληροφορίες και Δηλώσεις συμμετοχής: στα τηλ. 26510 25670 και 26510 73233 Δευτέρα -Παρασκευή, ώρες: 09.00' - 14.00' κα.Αφροδίτη Μήτση)




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3