ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αγγειοχειρουργική: κι όμως λειτουργεί πλήρως

Εικόνα του άρθρου Αγγειοχειρουργική: κι όμως λειτουργεί πλήρως
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/06/2019, 18:09
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται πια η Αγγειοχειρουργική Μονάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, έχοντας στη διάθεσή της πια τέσσερις γιατρούς. Είναι η πρώτη φορά που η Μονάδα αυτή καταφέρνει να στελεχωθεί με σχετική επάρκεια και να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας από τις πιο κρίσιμες κλινικές ενός νοσοκομείου, πόσο μάλλον ενός πανεπιστημιακού νοσοκομείου.

Η Αγγειοχειρουργική Μονάδα, τα τελευταία χρόνια, λειτουργούσε μόνο για έκτακτα περιστατικά, με τη διοίκηση να έχει θέσει από την πρώτη στιγμή ως προτεραιότητά της την οργάνωση και την ενίσχυσή της. Το πιο σημαντικό δε, είναι ότι γίνονται βήματα, και σε θεσμικό επίπεδο, για την ίδρυση αυτόνομης Αγγειοχειρουργικής Κλινικής. Μετά το πρόσφατο «πράσινο φως» που έδωσε η γενική συνέλευση της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων, η συγκεκριμένη κλινική περιμένει πια τις απαραίτητες υπουργικές υπογραφές.

Σημαντικό ρόλο στην «επανεκκίνηση» της Μονάδας είχε η έλευση του αναπληρωτή καθηγητή Στέλιου Κούτσια πέρσι το καλοκαίρι. Αυτή τη στιγμή, ο κ. Κούτσιας έχει στο πλευρό του τρεις επικουρικούς γιατρούς –οι δύο από τους τρεις ανέλαβαν καθήκοντα το τελευταίο διάστημα.

Την ίδια ώρα, προχωρούν οι διαδικασία για την πρόσληψη μόνιμου γιατρού, η οποία «καθυστερούσε αναίτια για πάνω από δύο έτη» όπως ανέφερε ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Βασίλης Τσίκαρης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, έχοντας στο πλευρό του τον αναπληρωτή διοικητή Κώστα Χολέβα και τους τέσσερις γιατρούς της Αγγειοχειρουργικής. Κατά τον δημόσιο απολογισμό της διοίκησης τον Απρίλιο, παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, ο κ. Τσίκαρης είχε κάνει γνωστό ότι συγκεκριμένος γιατρός του ΕΣΥ Καλαμάτας-μέλος αρμόδιας επιτροπής αρνούνταν να καταθέσει εισήγηση για την πρόσληψη αγγειοχειρουργού. Από τότε, τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους, και η εισήγηση κατατέθηκε «ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη στελέχωση της μελλοντικής αυτόνομης Αγγειοχειρουργικής Κλινικής με μόνιμο προσωπικό».

Ο κ. Τσίκαρης ζήτησε πάντως από όλους τους φορείς να βρίσκονται σε εγρήγορση για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων θεσμικών παρεμβάσεων που αφορούν την Αγγειοχειρουργική Κλινική.

Το σημαντικό, προς το παρόν, είναι πάντως ότι η Αγγειοχειρουργική Κλινική με το προσωπικό που διαθέτει, μπορεί να ανταποκριθεί στο σύνολο των περιστατικών. Περισσότερα από 100 περιστατικά αντιμετωπίστηκαν ήδη. «Η διοίκηση, αξιολογώντας τη σημασία της παροχής των υπηρεσιών αγγειοχειρουργικής στον τόπο μας, διέθεσε ήδη για το πρώτο πεντάμηνο του 2019 από τον τακτικό προϋπολογισμό του νοσοκομείου, πλέον των 350.000 ευρώ για τα απαραίτητα υλικά αντιμετώπισης των 100 περιστατικών, τη στιγμή που το αντίστοιχο διάστημα του 2018 χρειάστηκε να διατεθούν για την αντιμετώπιση των ελάχιστων  περιστατικών, που ήταν εφικτό να αντιμετωπιστούν, μόλις 38.000 ευρώ» τόνισε ο κ. Τσίκαρης. Στο νοσοκομείο, λειτουργούν επίσης και εξωτερικά ιατρεία κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.

Με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν, ασθενείς από την Ήπειρο δεν αναγκάζονται πια να… μετακομίζουν για την παροχή αγγειοχειρουργικών υπηρεσιών. Ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Κούτσιας, αφού έδωσε τα συγχαρητήριά του στη διοίκηση που τήρησε την υπόσχεσή της, μίλησε για μια «μεγάλη μέρα». Ενημέρωσε δε ότι στην Αγγειοχειρουργική Μονάδα αντιμετωπίζεται όλο το φάσμα των παθήσεων: από ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια μέχρι τη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και τις θρομβώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back