ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αγγειοχειρουργική Κλινική, ένα «λιθαράκι» ακόμη

Εικόνα του άρθρου Αγγειοχειρουργική Κλινική, ένα «λιθαράκι» ακόμη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/05/2020, 14:37
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από λίγες ημέρες, στις 29 Απριλίου, μπήκε το τελευταίο «λιθαράκι» για την Αγγειοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Μετά από έγγραφο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος προχώρησε στην απόφαση εγκατάστασης της πανεπιστημιακής αυτής κλινικής.

Με αυτόν τον τρόπο κλείνει μια σημαντική προσπάθεια της διοίκησης, μια προσπάθεια ετών που δεν ήταν καθόλου εύκολη.

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, δεν υπήρχε Αγγειοχειρουργική Κλινική, αλλά Αγγειοχειρουργική Μονάδα, ενταγμένη στη Χειρουργική Κλινική. Ως μονάδα, είχε σοβαρά προβλήματα στελέχωσης με προσωπικό και υπολειτουργούσε. Μάλιστα, για ένα μεγάλο διάστημα, η μονάδα είχε κλείσει, με αποτέλεσμα παθήσεις όπως ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και θρομβώσεις να αντιμετωπίζονται σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Η σημερινή διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, με κάθε ευκαιρία, επαναλάμβανε ότι η Αγγειοχειρουργική πρέπει να λειτουργήσει πλήρως, και μάλιστα ως κλινική.

Τον Ιανουάριο του 2018, στο πλαίσιο της λειτουργίας της 4ης πτέρυγας και της επαναχωροθέτησης κάποιων κλινικών, η διοίκηση μερίμνησε να τοποθετήσει την Αγγειοχειρουργική σε δικό της χώρο. Παράλληλα, πίεζε το υπουργείο Υγείας για την πρόσληψη εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού, καθιστώντας σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητές της η «επανεκκίνηση», με τον σωστό τρόπο, της κρίσιμης αυτής νοσοκομειακής δομής.

Στα μέσα του 2018, άρχισε να δημιουργείται μια αγγειοχειρουργική ομάδα. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή είχε η έλευση του αναπληρωτή καθηγητή Στέλιου Κούτσια. Παρά τα εμπόδια που συνέχισαν να προκύπτουν, με τον διοικητή Βασίλη Τσίκαρη να έχει καταγγείλει στο παρελθόν ακόμα και «άρνηση μέλους αρμόδιας επιτροπής να καταθέσει εισήγηση για πρόσληψη αγγειοχειρουργού», στην κλινική υπάρχουν σήμερα, εκτός από τον αναπληρωτή καθηγητή, δύο επικουρικοί γιατροί και ένας επιμελητής Α’ του ΕΣΥ.

Η αναμενόμενη μετατροπή της μονάδας σε (πανεπιστημιακή) κλινική έγινε τον Δεκέμβριο του 2019,  βάσει σχετικής απόφασης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η τελευταία απόφαση της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων περί εγκατάστασης επισφραγίζει το θεσμικό πλαίσιο της εν λόγω κλινικής.

Λόγω του εργασιακού καθεστώτος των επικουρικών γιατρών, ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξουν… ανατροπές που ενδέχεται να προκαλέσουν δυσκολίες στη λειτουργία της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής. Την ίδια ώρα, υπάρχουν ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, παρά τις αιτήσεις για προσλήψεις που έχουν γίνει από τη διοίκηση του νοσοκομείου προς το υπουργείο Υγείας.

Οι βάσεις για μια κρίσιμη πανεπιστημιακή κλινική έχουν τεθεί. Η ενίσχυσή της με το απαραίτητο προσωπικό θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητά της και την πορεία της μέσα στον χρόνο σε ιατρικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back