Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Αφρίν: Υπό πολιορκία 700.000 άνθρωποι από τον τουρκικό στρατό

Εικόνα του άρθρου Αφρίν: Υπό πολιορκία 700.000 άνθρωποι από τον τουρκικό στρατό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/03/2018, 16:47
ΚΟΣΜΟΣ

Υπό πολιορκία βρίσκονται 700.000 άνθρωποι καθώς ο τουρκικός στρατός (φωτογραφία αρχείου) και οι σύμμαχοί του Σύροι αντάρτες πολιορκούν την πόλη Αφρίν και άλλα 90 χωριά ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επιβεβαιώνοντας την ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα ο τουρκικός στρατός, ότι έχει περικυκλώσει την περιοχή αυτή. 

Οι τουρκικές δυνάμεις βομβαρδίζουν όλους τους δρόμους στην Αφρίν, είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα και η συριακή κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), αλλά είχε απορρίψει ως προπαγάνδα την ανακοίνωση του τουρκικού στρατού ότι οι δυνάμεις του έχουν περικυκλώσει την πόλη.

«Δεν υπάρχει δρόμος για να εισέλθει κανείς ελεύθερα στην Αφρίν. Όλοι οι δρόμοι αποτελούν στόχο τουρκικών βομβαρδισμών», είχε δηλώσει στο Reuters ο εκπρόσωπος της YPG Νούρι Μαχμούντ.

Ερωτηθείς για την ανακοίνωση του τουρκικού στρατού ότι η πόλη έχει περικυκλωθεί, ο Μαχμούντ απάντησε ότι οι τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται εδώ και καιρό γύρω από την πόλη σε όλες τις κατευθύνσεις και ότι η Τουρκία διαδίδει ψευδείς ειδήσεις για να ενισχύσει το ηθικό των δυνάμεών της.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα ο τουρκικός στρατός ανέφερε ότι έχει περικυκλώσει την πόλη Αφρίν και υπογράμμιζε την σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει στην επιχείρησή του κατά των Κούρδων μαχητών κατά μήκος των νοτίων συνόρων της Τουρκίας. Επίσης επισήμαινε ότι έχει καταλάβει "περιοχές κρίσιμης σημασίας" εκεί ήδη από χθες, Δευτέρα.

Την ίδια ώρα ο Ρεντούρ Χελίλ, επικεφαλής εξωτερικών σχέσεων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), της συμμαχίας στην οποία κυριαρχεί η YPG, κατηγόρησε σήμερα την Τουρκία ότι εγκαθιστά οικογένειες Τουρκμένων και Αράβων στα χωριά που έχει καταλάβει ο τουρκικός στρατός στην Αφρίν.

Υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος απέρριψε την κατηγορία αυτή ως «απολύτως ψευδή».

Η Τουρκία θεωρεί την YPG προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Ωστόσο οι ΗΠΑ θεωρούν την YPG σημαντικό εταίρο στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στην βόρεια Συρία.

Ο Χελίλ σημείωσε τέλος ότι ο ρόλος της Τουρκίας στη βόρεια Συρία «δημιουργεί το έδαφος για εθνοτικές συγκρούσεις και διαμάχες ανάμεσα στους Άραβες, τους Κούρδους και τους Τουρκμένους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back