Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Πολύνεκρη έκρηξη έξω από τη γερμανική πρεσβεία (upd)

Εικόνα του άρθρου Αφγανιστάν: Πολύνεκρη έκρηξη έξω από τη γερμανική πρεσβεία (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/05/2017, 13:06
ΚΟΣΜΟΣ

Αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι τουλάχιστον 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 350 τραυματίστηκαν. Τα θύματα φαίνεται ότι είναι κυρίως Αφγανοί πολίτες, ενώ δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για απώλειες μεταξύ των υπαλλήλων της γερμανικής πρεσβείας.


Μια ισχυρή βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στο κέντρο της Καμπούλ, σκοτώνοντας ή τραυματίζοντας δεκάδες ανθρώπους. 

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από την έκρηξη κοντά στην οχυρωμένη είσοδο της γερμανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. 

Πηγή ασφαλείας της γερμανικής πρεσβείας στην Καμπούλ δήλωσε ότι δεν είναι σαφές μέχρι στιγμής εάν υπάρχουν θύματα μεταξύ του διπλωματικού προσωπικού από έκρηξη, η οποία κατέστρεψε τα παράθυρα και πόρτες σε σπίτια εκατοντάδες μέτρα μακριά.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι τουλάχιστον 67 τραυματίες είχαν μεταφερθεί σε νοσοκομεία γύρω από την Καμπούλ.

Η βία γύρω από το Αφγανιστάν αυξάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς οι Ταλιμπάν πιέζουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και να επαναφέρουν τον ισλαμικό νόμο μετά την εκδίωξή τους το 2001 από την εξουσία.

Δεδομένου ότι τα περισσότερα διεθνή στρατεύματα αποσύρθηκαν στα τέλη του 2014, οι Ταλιμπάν έχουν αποκτήσει έδαφος και πλέον ελέγχουν περίπου το 40% της χώρας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ, αν και η κυβέρνηση του Προέδρου Ασράφ Γκανί ελέγχει όλα  τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Πάντως οι Αφγανοί Ταλιμπάν αρνήθηκαν ότι είναι υπεύθυνοι για την επίθεση. Ο εκπρόσωπός τους Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ ανέφερε σε μια δήλωση πως οι μαχητές του κινήματος δεν είχαν καμία ανάμιξη και είπε πως το κίνημα καταδικάζει παρόμοιες τυφλές επιθέσεις που προκαλούν απώλειες αμάχων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back