Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Αν αδικήσαμε κάποιους, θα το διορθώσουμε»

Εικόνα του άρθρου «Αν αδικήσαμε κάποιους, θα το διορθώσουμε»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/09/2016, 11:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το σχέδιο για την αναδιάταξη-αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας παρουσίασαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, πλαισιωμένος από το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη και τον αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνο Τσουβάλα.

Ο κ. Τόσκας τόνισε ότι «μέσα σε αυτό το περιβάλλον έλλειψης ασφάλειας και σταθερότητας στον περίγυρο, η χώρα μας ευτυχώς είναι πόλος σταθερότητας» και άφησε αιχμές στους προκατόχους του λέγοντας ότι «το κέντρο βάρους της αστυνομίας έχει μετατεθεί σε καθήκοντα όχι παραδοσιακά αστυνομικά που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος και τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης, αλλά έχει δοθεί βάρος σε ένα βαθμό σε κομματική χρησιμοποίηση ή σε προσωπική χρησιμοποίηση» παραδεχόμενος ότι «δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό λέγοντας αυτά τα πράγματα».

Ο αναπληρωτής υπουργός πρόσθεσε ότι η αναδιοργάνωση γίνεται προκειμένου να αποκτήσει το σώμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, με ενοποιήσεις μικρών τμημάτων που λειτουργούν με κάτω από δέκα, δώδεκα άτομα. «Προσπαθούμε με  τις ενοποιήσεις όχι να γλυτώσουμε, όπως κάποιοι νομίζουν, το κόστος, όχι να μειώσουμε το κόστος. Αν το πετύχουμε κι αυτό καλοδεχούμενο, αλλά κύρια να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα» είπε χαρακτηριστικά.

Βέβαια, αυτή η διάθεση προκάλεσε και τις αντιδράσεις των κατοίκων όπως για παράδειγμα στην Πυρσόγιαννη και στο Κεφαλόβρυσο, οι οποίοι ζήτησαν να παραμείνουν σε λειτουργία τα τμήματα και οι αστυνομικοί-συνοριακοί σταθμοί. Το νέο μοντέλο λειτουργίας προβλέπει ένα τμήμα ανά καλλικρατικό δήμο, οπότε το οργανόγραμμα στα Γιάννενα έχει ως εξής:

 Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων
 Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων
 Τροχαία Ιωαννίνων
  Άμεση Δράση Ιωαννίνων
 Τμήμα Μεταγωγών-Δικαστηρίων Ιωαννίνων

 Αστυνομικό Τμήμα Δωδώνης
 Αστυνομικό Τμήμα Ζίτσας
 Αστυνομικό Τμήμα Πωγωνίου
 Αστυνομικό Τμήμα Ζαγορίου
 Αστυνομικό Τμήμα Μετσόβου
 Αστυνομικό Τμήμα Κόνιτσας
 Αστυνομικό Τμήμα Β. Τζουμέρκων


 Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας
 Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων

 Α’ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου
 Β’ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου


 Τμήμα Διαβατηρίων Μέρτζανης
 Τμήμα Διαβατηρίων Κακαβιάς

 

Το τμήμα Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, σύμφωνα με τους επιτελείς, είναι ένα από τα οκτώ που αναμορφώνονται-ιδρύονται σε ισάριθμες πόλεις της χώρας, ενώ τα δύο τμήματα στα τελωνεία θα λειτουργούν αμιγώς ως τμήματα διαβατηριακού ελέγχου.

Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί αντιδρούν και στην αλλαγή των τμημάτων Δίωξης Ναρκωτικών που ουσιαστικά καταργούνται ως αυτόνομα και εντάσσονται στις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας των νομών. Άρα, από εδώ και στο εξής η Δίωξη θα είναι τμήμα της Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Ο κ. Τόσκας απέρριψε πάντως τις αιτιάσεις και την αντίδραση που υπάρχει. «Τα τηλέφωνα βουίζουν. Οι αντιδράσεις πολλές, αλλά εμείς θα προχωρήσουμε» είπε χαρακτηριστικά. Παραδέχτηκε πάντως ότι «πιθανόν να αδικήσαμε κάποιους τόπους, πιθανόν να υπάρχουν λάθη και υπάρχει πάντα η ευελιξία για διορθώσεις. Όχι με βάση τις πιέσεις τις οποίες δεχόμαστε αλλά με βάση τις πραγματικές ανάγκες αν κάτι δεν έχει σχεδιαστεί σωστά».

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back