Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Αθήνα-Σκόπια: Βήματα προόδου στο Νταβός

Εικόνα του άρθρου Αθήνα-Σκόπια: Βήματα προόδου στο Νταβός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/01/2018, 12:35
ΕΛΛΑΔΑ

Βήματα προόδου στην κατεύθυνση της επίλυσης των διαφορών με την ΠΓΔΜ εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου πως έγιναν κατά τη χθεσινή συνάντηση των πρωθυπουργών Αλ. Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός.

«Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός στις κοινές τους δηλώσεις με τον Σκοπιανό ομόλογό του. 

«Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δυο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια. Στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο, ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ως ένα βήμα που «καταδεικνύει ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις σε βάρος του γείτονά μας» ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε την αλλαγή ονόματος στο αεροδρόμιο και του κεντρικού αυτοκινητόδρομου.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα παραμείνει δεσμευμένη στην διαδικασία υπό τον ΟΗΕ και ανέφερε ότι η συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις θα γίνει σε υψηλότερο επίπεδο, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών που πλέον αναλαμβάνουν την ευθύνη υπό την καθοδήγηση των Πρωθυπουργών. 

«Η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο μεριές. Πρέπει να φροντίσουμε τα συμφέροντα και των δύο. Η λύση πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας», κατέληξε ο Ζόραν Ζάεφ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back