Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Θύμα της κρίσης... ακόμη και η άσφαλτος

Εικόνα του άρθρου Θύμα της κρίσης... ακόμη και η άσφαλτος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/06/2016, 18:27
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην κακή συγκυρία αποδίδει η δημοτική αρχή Ιωαννίνων την... υποτονικότητα που υπάρχει στην εξέλιξη κάποιων έργων. Και ποια είναι αυτή η κακή συγκυρία; Οι άγονοι διαγωνισμοί. Την ίδια ώρα, βέβαια, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας μίλησε για «μια παραγωγική περίοδο για τον Δήμο από πλευράς έργων» και ανέφερε κάποια έργα, όπως οι συνδέσεις με το νέο δίκτυο ύδρευσης στον οδικό άξονα Βηλαρά-Βαλαωρίτου-28ης Οκτωβρίου και η διαμόρφωση της λεωφόρου Δημοκρατίας. στην προσπάθειά του να δείξει ότι ο Δήμος το παλεύει παρά το αρνητικό περιβάλλον που δημιουργούν οι άγονοι διαγωνισμοί.

Σύμφωνα με τον κ. Μπέγκα, οι άγονοι διαγωνισμοί οφείλονται σε τρεις αιτίες: στην πολυπλοκότητα των ηλεκτρονικών διαγωνισμών, στη δυσκολία των κατασκευαστικών εταιριών να πάρουν στα χέρια τους φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και στην πολύμηνη αποχή των μηχανικών από τις επιτροπές διαγωνισμού των έργων ή των προμηθειών κατά την περίοδο των κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό. 

«Δεν το περιμέναμε ποτέ να μην προσέρθουν ενδιαφερόμενοι για υλικά που έχει ανάγκη το εργοτάξιό μας. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου, ήταν άγονος ο διαγωνισμός για την άσφαλτο...», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 15 Ιουνίου.

Για το σύστημα των ηλεκτρονικών διαγωνισμών, ο δήμαρχος απηύθυνε έκκληση στους ντόπιους επιχειρηματίες να μάθουν καλά το σύστημα και να καταθέτουν εγκαίρως τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Για την τρίτη «αιτία του κακού», ο κ. Μπέγκας ανέφερε ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις των μηχανικών οδήγησαν σε ακυρώσεις διαγωνισμών για έργα. Όπως είπε, από τον Ιανουάριο έχουν ακυρωθεί έξι διαγωνισμοί για έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1,5 εκατ. ευρώ, καθώς, λόγω της αποχής τους, οι μηχανικοί δεν συμμετείχαν στις επιτροπές διαγωνισμών. Μερικοί από τους διαγωνισμούς αυτούς επαναπροκηρύχθηκαν τον τελευταίο καιρό ενώ άλλοι βρίσκονται στη διαδικασία της επαναπροκήρυξης. Πρόκειται για τα έργα: Επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων, προϋπολογισμού 325.000 ευρώ, αναβάθμιση-συντήρηση υποδομών στις Δημοτικές Ενότητας Παμβώτιδας, Ανατολής, Μπιζανίου, Περάματος και Νήσου, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, βελτίωση υποδομών σε Σταυράκι, Νεοχωρόπουλο και Μάρμαρα, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, πεζοδρομήσεις στη νέα επέκταση Πεδινής, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, και κατασκευή έργων υποδομής στη νέα επέκταση Κατσικάς, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back