ΕΛΛΑΔΑ

Θετικότητα στο 17,5%, τουρίστες εκτός καραντίνας…

Εικόνα του άρθρου Θετικότητα στο 17,5%, τουρίστες εκτός καραντίνας…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/07/2022, 20:22
ΕΛΛΑΔΑ

Ενώ η πανδημία βρίσκεται φανερά σε νέα έξαρση, με τη θετικότητα σήμερα να φτάνει στο 17,5%, η κυβέρνηση επιχειρεί για μια ακόμα φορά να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Αφενός, από αύριο η ενημέρωση για τα κρούσματα θα είναι εβδομαδιαία και όχι καθημερινή. Ο ΕΟΔΥ, ο οργανισμός που ελέγχεται για την ποιότητα και ακρίβεια της ενημέρωσης καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ανακοίνωσε προ ημερών την απόφαση που σκοπεύει σαφώς στη δημιουργία κλίματος… τουριστικής ανεμελιάς. Η κυβέρνηση ήρε κάθε μέτρο πριν από 1,5 μήνα, λειτουργώντας για τρίτη συνεχή χρονιά με μόνο γνώμονα το τουριστικό ακαθάριστο προϊόν, καθώς δεν μπορεί να εμφυσήσει ψυχραιμία και «κανονικότητα» με τήρηση στοιχειωδών μέτρων.

Ο ΕΟΔΥ ουσιαστικά δηλώνει ότι τίθεται θέμα… «μεροληψίας»: «Η τρέχουσα φάση της πανδημίας μας υποδεικνύει ότι είμαστε σε μεταβατική κατάσταση όπου ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων έχει μεγαλύτερη σημασία σε σχέση με τα κρούσματα που και λόγω της μεροληψίας της δειγματοληψίας δεν παρέχουν μια αξιόπιστη και συγκρίσιμη εικόνα μεταξύ διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών εντός της χώρας αλλά και μεταξύ διαφορετικών χωρών». Προφανώς και η πανδημία έχει περάσει σε άλλη φάση, επίσης προφανώς υπάρχουν στοιχεία που έχουν μεγαλύτερη σημασία, αλλά το επιχείρημα «έξω το κάνουν έτσι» έχει γίνει πλέον τετριμμένο και δεν εξηγεί πολλά.

Εκτός αυτού, υπενθυμίζεται ότι εδώ και λίγα 24ωρα, οι τουρίστες-τριες εξαιρούνται από την απομόνωση 5 ημερών αν βρεθούν θετικοί. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε: «Οι τουρίστες που βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό, δεν μπαίνουν σε καραντίνα αλλά υπάρχει ισχυρή σύσταση προς αυτούς να φοράνε τη μάσκα τους και να είναι σε αυτοπεριορισμό μέχρι να φύγουν για τη χώρα τους».

Στο μεταξύ, πριν μια εβδομάδα ο ΕΟΔΥ διαπίστωνε ότι τα κρούσματα αυξάνονται κυρίως σε «τουριστικές περιοχές», κάτι που δεν είναι απόλυτα ακριβές, ωστόσο.

Ωστόσο, ο ΕΟΔΥ δεν διευκρίνισε αν ισχύει το ίδιο για τους γηγενείς ή ακόμα τους έλληνες τουρίστες, που, σύμφωνα με τις διατάξεις, υποχρεούνται ακόμα σε πενθήμερη απομόνωση...

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back