Oikonomou pisoi
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Θεσσαλονίκη: «Η λογοτεχνία αλλιώς... σε καιρούς κρίσης»

Εικόνα του άρθρου Θεσσαλονίκη: «Η λογοτεχνία αλλιώς... σε καιρούς κρίσης»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/04/2022, 14:38
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Με τη συμμετοχή περίπου 200 μαθητών από 25 σχολεία της Ελλάδας, της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου, της Λευκωσίας, της Νέας Υόρκης και του Γιοχάνεσμπουργκ, 45 εκπροσώπων των γραμμάτων και των τεχνών και 50 εκπαιδευτικών θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά η 2η Διεθνής Μαθητική Συνάντηση Λογοτεχνίας, με θέμα: «Η λογοτεχνία αλλιώς… σε καιρούς κρίσης», την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Απριλίου 2022, την οποία διοργανώνουν το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης και τα εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Την έναρξη των εργασιών της συνάντησης θα κηρύξει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν -μεταξύ άλλων- ο Γιάννης Δεμιρτζόγλου, διευθυντής Ζωγραφείου Λυκείου και η Ασπασία Χασιώτη, γενική διευθύντρια εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη, που έχουν την ευθύνη όλης της διοργάνωσης.

Είχαν προηγηθεί επτά διοργανώσεις για τον Α. Παπαδιαμάντη (2012), τον Κ. Π. Καβάφη (2013), τον Γ. Σεφέρη (2014), τον Γ. Βιζυηνό (2015), τον Ο. Ελύτη (2016), τον Γ. Θεοτοκά (2018), τον Α. Σαμαράκη (2019) στις οποίες συμμετείχαν ανά διοργάνωση 300 μαθητές και εκπαιδευτικοί από σχολεία της Ελλάδας, της Λευκωσίας, της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, της Κωνσταντινούπολης και της Ίμβρου, της Ν. Υόρκης και εκπροσώπων των γραμμάτων και των τεχνών. 

Λόγω της πανδημίας δεν στάθηκε δυνατό να πραγματοποιηθεί το 8ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας με θέμα: «Γιάννης Ρίτσος. Ο ποιητής της Ρωμιοσύνης» την Άνοιξη του 2020, ωστόσο πέρυσι πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η 1η Διεθνής Μαθητική Συνάντηση Λογοτεχνίας και φέτος έρχεται η 2η διοργάνωση, μέχρι να συναντηθούν πάλι ένα χρόνο μετά, την Άνοιξη του 2023, στην Κωνσταντινούπολη.

«Η συνάντησή μας στόχο έχει τη διατήρηση της επαφής, την επικοινωνία, την ανταλλαγή απόψεων, τη δημιουργική συνεργασία μαθητών και εκπαιδευτικών με εκλεκτούς εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Την εποχή της πανδημίας επιθυμούμε να δώσουμε βήμα στους μαθητές, να ακούσουμε τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους. Θέλουμε να μιλήσουν ελεύθερα για αυτά που τους προβληματίζουν, αλλά και για αυτά που επιθυμούν. Για αυτά που σκέφτονται, αλλά εύκολα λόγια δεν γίνονται, για ό,τι καταληστεύει το όνειρά τους και θολώνει τον μακρινό ορίζοντα της σκέψης τους», αναφέρουν οι διοργανωτές, Γιάννης Δεμιρτζόγλου και Ασπασία Χασιώτη.


Τα 25 σχολεία

1ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου Λήμνου, 2ο Γενικό Λύκειο Μεσολογγίου, 3ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης, Αριστοτέλειο Κορινθιακό Γενικό Λύκειο, Γενικό Λύκειο Βουλιαγμένης, Γυμνάσιο - Λύκειο Ίμβρου, εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου, εκπαιδευτήρια Γείτονα, εκπαιδευτήρια Ε.Μαντουλίδη, εκπαιδευτήρια Μ. Μπακογιάννη, εκπαιδευτήρια Σύγχρονη Παιδεία, Ελληνοαμερικάνικο Σχολείο Αγίου Δημητρίου (Αστόρια, Ν. Υόρκη), Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά «Jeanne d' arc», Ζάππειο Λύκειο, Ζωγράφειο Λύκειο, Ιόνιος Σχολή, Κολλέγιο Αθηνών, Κολλέγιο Ψυχικού, Λύκειο Ακροπόλεως, Μουσικό Σχολείο Βόλου, Παγκύπριον Γυμνάσιον, Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, Πρότυπο ΓΕΛ Βαρβάκειου Σχολής, Σχολεία Αξιον Ξάνθης και Σχολή Σαχέτι (Γιοχάνεσμπουργκ)

Τη διαδικτυακή συνάντηση μπορεί να την παρακολουθήσει όποιος επιθυμεί από το www.livemedia.gr/logoallios22

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back