ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Θερινό πανεπιστήμιο: Ραντεβού του χρόνου

Εικόνα του άρθρου Θερινό πανεπιστήμιο: Ραντεβού του χρόνου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/07/2021, 10:45
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο επανήλθε φέτος, στην Ύδρα, με θέμα την ελευθερία της έκφρασης και τις «βαθιές ρίζες της στις αξίες και τις αρχές του πολιτισμού που συνδέεται με άρρηκτους δεσμούς με την ελληνική γλώσσα» ως μήνυμα, όπως αναφέρει το εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Νηπιαγωγών Ιωαννίνων και η αναπ. καθηγήτρια Νικολέτα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, που το διοργάνωσαν.

Φέτος, η διοργάνωση έγινε σε συνεργασία με το πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών του Τμήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Επικοινωνίας, Καλών Τεχνών, Γλωσσών και Λογοτεχνίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Macquarie University, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, και τη συμμετοχή του Κύκλου Ακαδημαϊκών της Βοστώνης.

Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέτος ήταν μέρος του προγράμματος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Ύδρας.

Μεταδόθηκε ψηφιακά και τα πρακτικά του, με όλες τις εισηγήσεις και ανακοινώσεις σχεδιάζεται να εκδοθούν το 2022 στην Αυστραλία.

Προς το παρόν, οι εργασίες του προγράμματος έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ».

Ακόμα, μπορείτε να κάνετε εγγραφή  στο κανάλι του προγράμματος, στο Youtube  

Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων, ο πρώην ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκη.

Επίσης, εκπροσωπήθηκε δια ζώσης ή εξ αποστάσεως η πρυτανική αρχή και παραβρέθηκαν καθηγητές και καθηγήτριες από διάφορα πανεπιστήμια της χώρας, εκπρόσωποι της αμερικάνικης πρεσβείας στην Αθήνα, του ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη κ.α.

Συμμετείχαν καθηγητές και ερευνητές από 17 ακαδημαϊκά ιδρύματα εντός και εκτός των συνόρων, με μεγάλη συμμετοχή από την Αυστραλία.

Στον χαιρετισμό τη η κα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, έκανε λόγο μεταξύ άλλων «για έναν στιβαρό θεσμό που λειτουργεί ως αντίπραξη δημιουργικής διάθεσης στις πολύ δυσχερείς εποχές που ζούμε, και ο οποίος ενδυναμώνεται από τις διεθνείς συνέργειες, αλλά και την εμπλοκή και συμμετοχή των νέων, στους οποίους είναι μονόδρομος να δοθεί πλέον το βήμα για την επόμενη ημέρα». Στην κα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη ο δήμαρχος της Ύδρας  Γιώργος Κουκουδάκης προσέφερε το μετάλλιο «Ύδρα 1821-2021».

Οι εργασίες της ακαδημαϊκής δράσης συνεχίστηκαν με πολύωρα πρωινά μαθήματα και βραδινές πολιτιστικές εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους, που περιλάμβαναν θεατρική παράσταση, μουσική συναυλία αφιερωμένη στον Λέοναρντ Κοέν και βιβλιοπαρουσιάσεις. Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο ολοκληρώθηκε με διαδικτυακή συζήτηση της κας Τσιτσανούδη – Μαλλίδη με την Πόλι Σάμσον, συζύγου του Ντέιβιντ Γκίλμορ, μέλους των Pink Floyd, για το μυθιστόρημά της The theatre of dreamers (εκδόσεις Bloomsbury). που αναδείχθηκε ως η νουβέλα της χρονιάς για το 2020 από τoυς The Times, Sunday Times, The Telegraph, The Daily Mail και The Spectator.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back