Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 25-09-2019, 12:55
ΗΠΕΙΡΟΣ

Στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2019 με θέμα «Τέχνες και Ψυχαγωγία: Αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο» συμμετέχει και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, με τη διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, 19.30, ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης
«Θέλω μια χώρα»
Μουσικοθεατρικό δρώμενο στο Ωδείο της Νικόπολης, τον κατεξοχήν χώρο φιλοξενίας καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της αρχαιότητας. Με κυρίαρχο το σύνθημα «Θέλω μια χώρα» ο συγγραφέας Ανδρέας Φλουράκης μεταγράφει με χιούμορ και απελπισία όλες εκείνες τις φράσεις που ακούμε, λέμε και ξαναλέμε όταν μιλάμε για τη χώρα μας σήμερα. Στην παράσταση ο λόγος δίνεται κυρίως στη νέα γενιά. Το έργο αποδίδεται ως θεατρικό αναλόγιο με τη συνοδεία μουσικής σε νοηματική συνάφεια με το κείμενο.

Συντελεστές: Ανδρέας Φλουράκης, συγγραφέας, Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας, σκηνοθετική επιμέλεια: Λίλη Σακκά, διαβάζουν: Γωγώ Αρμύρα, Κοσμάς Μαρκής, Μυρσίνη Μελίδου, Άννα Μπαρκούζου, Ιωάννα Μπόμπορη, Άντα Νίκα, Γεωργία Παπαδιώτη, Σπύρος Παπαδιώτης, Ιουλία Χουλιάρα, Ωδείο «Αμφίων» (Χριστίνα Πάνου, Μάριος Σκαμνέλος, Ηλίας Ψαλλίδας, Κων/νος Γεροστέργιος, Σταύρος Γιωρσπύρος, Μαρία Κολτουκτσόγλου, Βασιλική Ρίζου, Ράνια Σίμου, Μελίνα Συμεωνίδη,  Ντάνος Μηνιάδης, τραγούδι-κιθάρα, Θεόδωρος Τόλης, ήχος-φωτισμός)

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, 19:30, Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης
Πλαγγόνες... σε κόσμο χάρτινο
Εγκαίνια μικρής περιοδικής έκθεσης, η οποία είναι αφιερωμένη στις πλαγγόνες, τις κούκλες της αρχαιότητας. Η έκθεση θα περιλαμβάνει ευρήματα από την όμορη Αμβρακία και τη Νικόπολη, ώστε να αναδεικνύεται η εξέλιξη του παιχνιδιού από την κλασική στη ρωμαϊκή αρχαιότητα.
Έμφαση θα δίνεται στις πλαγγόνες τόσο ως αντικείμενα-παιχνίδια όσο και ως καλλιτεχνικές δημιουργίες, οι οποίες εξακολουθούν να εμπνέουν τους καλλιτέχνες ακόμη και σήμερα. Για το σκοπό αυτό την έκθεση θα εμπλουτίζουν σύγχρονες πλαγγόνες, έργα των Ρούλα και Σοφία Τζήμα.

Η Ντο και τα μαγεμένα πινέλα
Παρουσίαση του παραμυθιού «Η ντο και τα μαγεμένα πινέλα» της Μαρίας Τσακιρίδου, αρχαιολόγου-μουσικού, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής. Το παραμύθι πραγματεύεται μία φανταστική ιστορία με κεντρική ηρωίδα τη Ντο, την «πρωτότοκη» νότα της μουσικής. Η θέλησή της να γνωρίσει τους φίλους του πατέρα της, επτά μικρά και μεγάλα πινέλα, την οδηγούν σε μπελάδες. Πάντοτε, όμως, την προστατεύουν οι καλοί της φίλοι, μία κιθάρα, ένα καναρίνι και η νεράιδα Έμπνευση. Θα καταφέρουν όλοι μαζί να λύσουν τα μάγια της μάγισσας Φάλτσας;
Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί από την ίδια τη συγγραφέα, ενώ την εκδήλωση θα πλαισιώνει πρωτότυπη μουσική σύνθεση, εμπνευσμένη από το παραμύθι, καθώς και άλλα παιδικά τραγούδια, από τον μουσικό Χιλμή Οσμάν.

Σε όλες τις δράσεις η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες: Μαρία Καραμπά, αρχαιολόγος (τηλ.: 2682 0 89892, e-mail: efapre@culture.gr).

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα