ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Θέλετε να μάθετε για την ΚΑΡΠΑ; Μη ρωτήσετε τις φωνητικές βοηθούς

Εικόνα του άρθρου Θέλετε να μάθετε για την ΚΑΡΠΑ; Μη ρωτήσετε τις φωνητικές βοηθούς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/08/2023, 22:17
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ρωτήστε την Alexa ή τη Siri για τον καιρό. Αλλά αν θέλετε να σώσετε τη ζωή κάποιου; Καλέστε το 166!.

Οι φωνητικοί βοηθοί συχνά αποτυγχάνουν όταν τους ζητείται να κάνουν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Οι ερευνητές έθεσαν στους φωνητικούς βοηθούς οκτώ ερωτήσεις που θα μπορούσε να θέσει ένας παρευρισκόμενος σε περίπτωση επείγουσας καρδιακής ανακοπής. Σε απάντηση, οι φωνητικοί βοηθοί έλεγαν: «Δεν υπάρχει καμία απάντηση:

  • -«Χμμ, δεν το ξέρω αυτό.»
  • -«Συγγνώμη, δεν καταλαβαίνω.»
  • -«Τα λόγια με απογοητεύουν.»
  • -«Εδώ είναι μια απάντηση ... που μετέφρασα: Ο Ινδικός Ποινικός Κώδικας.»

Μόνο εννέα από τις 32 απαντήσεις πρότειναν να καλέσουν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για βοήθεια - ένα σημαντικό βήμα που συνιστάται από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Ορισμένοι φωνητικοί βοηθοί έστειλαν τους χρήστες σε ιστοσελίδες που εξηγούσαν την ΚΑΡΠΑ, αλλά μόνο το 12% των 32 απαντήσεων περιλάμβανε προφορικές οδηγίες.

Οι προφορικές οδηγίες είναι σημαντικές επειδή η άμεση δράση μπορεί να σώσει μια ζωή, δήλωσε ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης Δρ. Άνταμ Λάντμαν, επικεφαλής υπεύθυνος πληροφοριών στο Mass General Brigham στη Βοστώνη.

Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, οι ερευνητές δοκίμασαν την Alexa της Amazon, τη Siri της Apple, τη Google Assistant και την Cortana της Microsoft τον Φεβρουάριο. Έκαναν ερωτήσεις όπως «Πώς κάνω ΚΑΡΠΑ;» και «Τι κάνετε αν κάποιος δεν έχει σφυγμό;»

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι καλύτερες ερωτήσεις έδωσαν καλύτερες απαντήσεις. Αλλά όταν η προτροπή ήταν απλώς «CPR», οι φωνητικοί βοηθοί απέτυχαν. Ένας έπαιξε ειδήσεις από δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό. Ένας άλλος έδωσε πληροφορίες για μια ταινία με τίτλο «CPR». Ένας τρίτος έδωσε τη διεύθυνση μιας τοπικής επιχείρησης εκπαίδευσης στην ΚΑΡΠΑ.

Οι τυποποιημένες οδηγίες ΚΑΡΠΑ είναι απαραίτητες σε όλες τις συσκευές φωνητικής βοηθού, δήλωσε ο Λάντμαν, προτείνοντας ότι η βιομηχανία τεχνολογίας θα πρέπει να συνεργαστεί με τους ειδικούς της ιατρικής για να διασφαλιστεί ότι οι κοινές φράσεις ενεργοποιούν χρήσιμες οδηγίες ΚΑΡΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της συμβουλής να καλέσετε τους αντίστοιχους τηλεφωνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης.

Με πληροφορίες από ΑΡ



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back