ΒΙΒΛΙΟ

Θέλετε να γνωρίσετε όλο το έργο του Έλιοτ; Γίνεται.

Εικόνα του άρθρου Θέλετε να γνωρίσετε όλο το έργο του Έλιοτ; Γίνεται.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/10/2016, 17:18
ΒΙΒΛΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια από τις πιο καινοτόμες (ναι, είναι πολύ παρεξηγημένος ο όρος, αλλά διαβάστε παρακάτω) πρωτοβουλίες-σχέδια, είναι αυτό του Thinking.gr, για λογαριασμό, σε πρώτη φάση, της Faber & Faber και του T. S. Eliot Foundation. Αν όλα αυτά μοιάζουν κάπως… αγγλικά και μακρινά, είναι τελικά πιο κοντινά: η Thinking.gr είναι ελληνική εταιρία, ενώ ένας από τους συντελεστές, ο Μιχάλης Καλαμαράς, είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Ιωαννίνων.

To www.tseliot.com λοιπόν, είναι μια ιντερνετική πραγματεία πάνω στο έργο του Έλιοτ, δίνει τη συνολική του εικόνα, περιλαμβάνει μια επιλογή ποιημάτων και δοκιμίων του νομπελίστα ποιητή, ανάμεσά τους το εμβληματικό «The Waste Land», καθώς επίσης αδημοσίευτα γράμματά του και δυσεύρετο αρχειακό υλικό. 

Το όλο πρότζεκτ όμως δεν είναι βικιπαιδεία, ούτε καν ένα «site για τον Έλιοτ». Είναι μια πρόταση, πολύ λειτουργική ακόμα και για μη ειδήμονες του έργου του Αμερικάνου που έγινε Άγγλος ή του ίντερνετ, που κατευθύνει τον αναγνώστη και την αναγνώστρια με έναν προοδευτικό τρόπο στα γνωστά και άγνωστα σημεία της πορείας του, δίνοντας τη δυνατότητα της ανάγνωσης παραλλήλων κειμένων, πηγών κ.λπ. χωρίς όμως να γίνεται «ακαδημαϊκό».

Ο σχεδιασμός είναι μινιμαλιστικός και πάρα πολύ φιλικός στην ανάγνωση. Πίσω από το πρότζεκτ, έτσι και αλλιώς, υπάρχει και κάτι περισσότερο: η thinking.gr είναι η «μαμά» της γενικής πλατφόρμας vivl.io, η οποία έχει βραβευτεί στον διαγωνισμό Hack the book του ιδρύματος Ωνάση, πριν από μερικούς μήνες. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια προσπάθεια «ηλεκτρονικής» προσέγγισης της ανάγνωσης, πέρα από τα μέχρι τώρα γνωστά γύρω από τα ψηφιακά αρχεία και τους ψηφιακούς αναγνώστες, σε μια πιθανή νέα εποχή για το βιβλίο και την ανάγνωση.

Το πρότζεκτ του Έλιοτ έφτασε μέχρι τον Guardian, αλλά έτσι και αλλιώς, ο στόχος πάει πιο μακριά: «Πιστεύουμε ότι θα θέσει νέα στάνταρτ για την online παρουσία ενός συγγραφέα και ανθρώπου των γραμμάτων αλλά και την αναγνωστική εμπειρία στο ψηφιακό περιβάλλον» λένε οι δημιουργοί του.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
Νικολέτα Δαπόλα
ενδιαφέρομαι
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3