dodoni back
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023

Θανάσης Οικονόμου: «Κατάλληλη στιγμή για κυβέρνηση συνεργασίας»

Εικόνα του άρθρου Θανάσης Οικονόμου: «Κατάλληλη στιγμή για κυβέρνηση συνεργασίας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/05/2023, 22:00
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023 - ΕΚΛΟΓΕΣ

Ο υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Θανάσης Οικονόμου μιλάει για τις προεκλογικές και μετεκλογικές επιδιώξεις του κόμματος και επιχειρεί μια «ανάγνωση» της κοινωνίας, στα 4 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ.  

«Δικαιοσύνη παντού», «συμβόλαιο αλλαγής»: Ποια ουσία συμπυκνώνουν τα συνθήματα αυτά;

Μιλάνε για κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη. Δεν γίνεται να έχουμε μια κοινωνία που να δουλεύει για τους λίγους, που να εργάζεται για τους έχοντες. Και το σίγουρο είναι ότι πρέπει να έχουμε μια κοινωνία με ενισχυμένους θεσμούς και με ένα αποτελεσματικό κράτος. Ένα κράτος με μέλλον και προοπτικές, που σημαίνουν ανάπτυξη. Η ανάπτυξη όμως δεν πρέπει να υπακούει σε μια λογική αριθμών, όπως σήμερα.

Σημασία έχει να βοηθιέται ο άνθρωπος. Σήμερα έχουμε μια καλή ανάπτυξη, σε θεωρητικό επίπεδο, που αντανακλάται στον τουρισμό, στο real estate και στον κατασκευαστικό τομέα. Είναι όμως μια ανάπτυξη με κοντά ποδάρια γιατί δεν βασίζεται στην παραγωγικότητά μας. Είναι χαρακτηριστική η ύπαρξη του εμπορικού ελλείμματος, καθώς έχουμε μια έκρηξη εισαγωγών σε διάφορα βασικά προϊόντα.

Πώς μπορεί να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση;

Πρέπει να υπάρξει μια δημοκρατική λειτουργία της αγοράς, στην οποία να μπορούν να συμμετάσχουν όλοι με την υλοποίηση δημόσιων πολιτικών. Πρέπει να αποκτήσουμε ένα κράτος που θα κατευθύνει, που θα δείχνει τις δυνατότητες ανάπτυξης σε κάθε τοπική κοινωνία. Οι τοπικοί φορείς μπορούν και επιβάλλεται να έχουν τον πρώτο λόγο προς αυτήν την κατεύθυνση. Η σύνδεση δε με τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι αναγκαία για την οργάνωση της επιχειρηματικότητας στη βάση που σας περιγράφω. Πρέπει να απομακρυνθούμε από το κρατικοδίαιτο μονοπωλιακό σύστημα που υπάρχει σήμερα και το οποίο γιγαντώνεται σε βάρος των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της κάθε τοπικής οικονομίας. Και μπορεί να βλέπουμε κάποια νούμερα σε ορισμένους κλάδους να ανεβαίνουν, αλλά το επίπεδο διαβίωσης δεν είναι καλό.

Όλα αυτά μεταφράζονται σε φθορά της ΝΔ;

Αυτό που εισπράττω εγώ και οι συνυποψήφιοι μου στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ότι υπάρχει τεράστια φθορά. Υπάρχει κατάρρευση της ΝΔ. Υπάρχουν συστήματα που θέλουν να συντηρήσουν ή να διασώσουν τον κ. Μητσοτάκη είτε μέσω των γκάλοπ ή είτε μέσω σπασμωδικών φωνών διασύνδεσης της τρομοκρατίας και της 17Ν με τον Αλέξη Τσίπρα. Όλα αυτά όμως δείχνουν τον πανικό τους και την προσπάθεια να διατηρήσουν το σύστημα διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Η πραγματικότητα που βιώνουμε, είναι σαφέστατη. Ο πολίτης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του, το εισόδημα δεν του φτάνει, υπάρχει μεγάλη αύξηση των τιμών. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, τον πνίγει. Αν προσθέσουμε και τα υπόλοιπα, τα οποία μπορεί να μετράνε λιγότερο αλλά είναι σημαντικά, όπως είναι ο φόβος, η ανασφάλεια, η διοικητική απορρύθμιση και η υπονόμευση της δημοκρατίας, τότε μιλάμε για ένα κλίμα φόβου και οικονομικής ασφυξίας. Οι πολίτες λένε «ως εδώ» και το εισπράττουμε στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Όλο και περισσότερος κόσμος απέναντι στο δίλημμα «Μητσοτάκης ή Αλλαγή», συσπειρώνεται γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τo αποτύπωμα της κυβέρνησης της ΝΔ στην Ήπειρο ποιο είναι;  

Πριν από λίγo καιρό ήρθε ο κ. Μητσοτάκης στα Γιάννενα για ένα «αναπτυξιακό» συνέδριο Όλες οι εξαγγελίες ήταν του 2019. Εξήγγειλε μέχρι και το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων που λειτουργεί από την άνοιξη του 2019. Μιλούσε για τον διαγωνισμό «Ιωάννινα-Κακαβιά» και την επόμενη εβδομάδα ο διαγωνισμός ακυρωνόταν. Προφανώς την Ήπειρο την έχει ξεχασμένη ή για να κάνει διακοπές. Μπορεί να λειτουργεί και εκδικητικά. Στις εκλογές του 2019, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ήταν μικρότερη από τον μέσο όρο σε πανελλαδικό επίπεδο.

Όχι μόνο έχουμε μηδενικό αποτύπωμα στην Ήπειρο της κυβέρνησης ΝΔ, αλλά αρνητικό. Κι αυτό επειδή δεν συντηρήθηκαν ούτε αυτά που είχαν γίνει την προηγούμενη τετραετία επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Για τέσσερα χρόνια η Ήπειρος πέρασε στα αζήτητα. Μας έχουν ξεχασμένους.

Πώς κρίνετε την αλλαγή της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο θέμα των εξορύξεων;

Όντως το 2019 κάτω από τις μνημονιακές υποχρεώσεις και την πίεση της τρόικας, αποφασίστηκαν οι ερευνητικές εξορύξεις. Δεν πρόκειται όμως για κάτι θέσφατο. Δεν έγιναν, γενικότερα, πολλά πράγματα με τον σωστό τρόπο. Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι έγιναν πράγματα που ο ΣΥΡΙΖΑ, μια προοδευτική διακυβέρνηση, δεν θα τα είχε ως στόχους. Ήταν όμως επιταγές της τρόικας. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να γίνουν εξορύξεις στην Ήπειρο. Καταστρέφουν ένα πλεονέκτημα που δημιουργήθηκε ακριβώς λόγω της απομόνωσης που είχε η Ήπειρος επί δεκαετίες. Το φυσικό περιβάλλον και ο πολιτισμός μας μαζί με τον παραγωγικό τομέα μπορούν να αποκτήσουν μια μεγάλη δυναμική που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει ο τόπος.

Αυτή η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια διακυβέρνηση πρώτης φοράς. Θα είναι η πρώτη φορά που θα κυβερνήσει με τις δικές μας αρχές και αξίες, με το δικό μας πρόγραμμα Η προηγούμενη τετραετία ήταν μια τετραετία με την τρόικα να επιβάλλει την ατζέντα, σε μεγάλο μέρος, και τις αποφάσεις.

Παρόλα αυτά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι και από τα μνημόνια βγήκαμε, και πλεονάσματα υπήρξαν, πλεονάσματα που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για μια αυτόνομη πολιτική. Τις δυνατότητες της αυτόνομης αυτής πολιτικής τις πήραν ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ και τις έδωσαν στους λίγους. Δεκαπέντε εταιρίες το 2022 κέρδισαν από ένα δις η καθεμία κατά μέσο όρο. Αυτά ήταν χρήματα που μπορούσαν να διανεμηθούν στο σύνολο του ελληνικού λαού.

Με ποιους όρους θεωρείτε ότι μπορεί να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας;

Από τα υπόλοιπα, προοδευτικά κόμματα, λέγονται πολλά τα οποία είναι υπερβολές. Είναι μικρότερα κόμματα που θέλουν να συσπειρώσουν τον κόσμο τους. Θεωρώ ότι είναι μεγάλη η ευθύνη της απλής αναλογικής, την οποία δεν μπορούν να την κλωτσήσουν ή να την απορρίψουν τόσο εύκολα. Είναι η πρώτη φορά που κάνουμε εκλογές με απλή αναλογική. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε και να δοκιμάσουμε τη συναίνεση.

Πριν λίγες μέρες, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε ένα συμβόλαιο με 11 άρθρα που αποτελούν τη βάση προγραμματικής σύγκλισης. Παρά τις προεκλογικές κορόνες, νομίζω ότι μετεκλογικά, με ευθύνη και καλή διάθεση, μπορεί να υπάρξουν αποτελέσματα. Από τις 27 χώρες της Ε.Ε., οι 23 έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας.

Είναι η κατάλληλη στιγμή να το δοκιμάσει η χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3