πλαισιο πισω tc1
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

80 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων

Εικόνα του άρθρου 80 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/10/2023, 22:48
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τη συμπλήρωση των 80 χρόνων από το Ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων τίμησαν η Περιφέρεια Ηπείρου, η Κοινότητα και ο Δήμος Ιωαννιτών με εκδήλωση που έγινε στο χωριό το πρωί της Κυριακής.

Η θηριωδία που συντελέστηκε στους Λιγκιάδες από τα ναζιστικά στρατεύματα ήταν μία από τις μεγαλύτερες στην Ήπειρο. Στις 3 Οκτωβρίου του 1943, 92 κάτοικοι δολοφονήθηκαν από τη μεραρχία Εντελβάις.

Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος των Λιγκιάδων Ιωάννης Αυγέρης.

Εκ μέρους της κυβέρνησης μίλησε η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από τον δήμαρχο Ιωαννίνων Δημήτρη Παπαγεωργίου. Το παρών έδωσε και ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα.

Όπως κάθε χρόνο, παρών ήταν και ο Παναγιώτης Μπαμπούσκας, επιζών της γερμανικής θηριωδίας, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πρώτος.

Στην εκδήλωση μνήμης παραβρέθηκαν ακόμα ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος,  η αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτα Μητροκώστα, οι βουλευτές Μερόπη Τζούφη και Γιάννης Τσίμαρης, εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι περιφερειακών και δημοτικών παρατάξεων,  δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι κ.ά.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
δεη πισω Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3