ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

80 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων

Εικόνα του άρθρου 80 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/10/2023, 22:48
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τη συμπλήρωση των 80 χρόνων από το Ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων τίμησαν η Περιφέρεια Ηπείρου, η Κοινότητα και ο Δήμος Ιωαννιτών με εκδήλωση που έγινε στο χωριό το πρωί της Κυριακής.

Η θηριωδία που συντελέστηκε στους Λιγκιάδες από τα ναζιστικά στρατεύματα ήταν μία από τις μεγαλύτερες στην Ήπειρο. Στις 3 Οκτωβρίου του 1943, 92 κάτοικοι δολοφονήθηκαν από τη μεραρχία Εντελβάις.

Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος των Λιγκιάδων Ιωάννης Αυγέρης.

Εκ μέρους της κυβέρνησης μίλησε η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από τον δήμαρχο Ιωαννίνων Δημήτρη Παπαγεωργίου. Το παρών έδωσε και ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα.

Όπως κάθε χρόνο, παρών ήταν και ο Παναγιώτης Μπαμπούσκας, επιζών της γερμανικής θηριωδίας, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πρώτος.

Στην εκδήλωση μνήμης παραβρέθηκαν ακόμα ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος,  η αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτα Μητροκώστα, οι βουλευτές Μερόπη Τζούφη και Γιάννης Τσίμαρης, εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι περιφερειακών και δημοτικών παρατάξεων,  δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι κ.ά.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back