ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Θ. Μπέγκας-Γ. Στέφος: ένα «μέτωπο» για το ζήτημα της αιθαλομίχλης

Εικόνα του άρθρου Θ. Μπέγκας-Γ. Στέφος: ένα «μέτωπο» για το ζήτημα της αιθαλομίχλης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/01/2024, 18:17
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H περιφερειακή παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών-Ώρα Ευθύνης» με επικεφαλής τον Γιάννη Στέφο επιχειρεί να φέρει στο πολιτικό προσκήνιο το κρίσιμο ζήτημα της αιθαλομίχλης στα Γιάννενα.

Μία από τις πρώτες της εξάλλου ανακοινώσεις, με την έναρξη της θητείας της στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, αφορούσε την ενεργειακή πολιτική και την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης. Με την ανακοίνωση αυτή ζητούσε, μεταξύ άλλων, από την περιφερειακή αρχή Ηπείρου, σε συνεργασία με τους Δήμους και τους φορείς της Ηπείρου, να γίνει ένα πλαίσιο διεκδίκησης από την πολιτεία για στοχευμένα προγράμματα.

Την ίδια ώρα, το ζήτημα της αιθαλομίχλης πήγε στη Βουλή μέσω επίκαιρης ερώτησης της βουλευτή της «Νέας Αριστεράς» Μερόπης Τζούφη, με την απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος να είναι γενικόλογη.

Το «Κοινό των Ηπειρωτών», έχοντας προφανώς και σαφή πρόθεση να φέρει το ζήτημα αυτό και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, προχώρησε σε μια συνάντηση με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα. Τη σχετική συνάντηση έκανε γνωστή το Δημαρχείο Ιωαννίνων, με ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με αυτήν, ο κ. Μπέγκας τόνισε στον επικεφαλής της παράταξης κ. Στέφο και στον περιφερειακό σύμβουλο Σάββα Δημητριάδη την ανάγκη λήψης μέτρων. Όπως είπε, η δημοτική αρχή στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο πρόγραμμα «100 Ενεργειακά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις» έχει στόχο «να εντάξει δράσεις με κοινωνικό και όχι μόνο ενεργειακό πρόσημο, στην κατεύθυνση ενίσχυσης των πιο αδύναμων κοινωνικά ομάδων».

Παράλληλα, συμφωνήθηκε η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών για τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων με προτεραιότητα συμμετοχής σε αυτές ευάλωτων συμπολιτών, προκειμένου να έχουν οικονομικό-ενεργειακό όφελος. Στα της προώθησης των ενεργειακών κοινοτήτων φαίνεται ότι υπάρχει μια σύμπλευση της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» και της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων.

Και φυσικά το ερώτημα είναι κρίσιμο: πόσο γρήγορα μπορούν να γίνουν οι ενεργειακές κοινότητες όπως και οι άλλες δράσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Μπέγκας.

«Οφείλουμε ως δημοτική αρχή να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της αιθαλομίχλης που τα τελευταία πολλά χρόνια εμφανίζεται με ένταση στο λεκανοπέδιο. Πέραν από τα όποια μέτρα οφείλει να λάβει η κυβέρνηση, η αυτοδιοίκηση σε πρώτο και δεύτερο βαθμό πρέπει να συνεργαστούν για να δώσουν λύσεις. Υπάρχουν εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να ενισχυθούν ειδικά οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού με στόχο να γίνουν οι απαραίτητες ενεργειακές αλλαγές που θα οδηγήσουν στην άμβλυνση του προβλήματος. Χαίρομαι γιατί και η παράταξη του κ. Στέφου έχει τις ίδιες απόψεις και είμαι σίγουρος ότι η συνεργασία θα φέρει αποτελέσματα», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Μπέγκας.

Αν και είναι εύλογο ότι οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες πρέπει να έχουν προτεραιότητα σε οποιαδήποτε ενεργειακή παρέμβαση, το ζήτημα της αιθαλομίχλης και της καύσης ξύλων σε τζάκια ή σόμπες αγγίζει χιλιάδες νοικοκυριά που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ακριβό πετρέλαιο. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back