ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

50 χρόνια «Ζoinos», ένα συνέδριο αμπελουργίας και ένα βιβλίο

Εικόνα του άρθρου 50 χρόνια «Ζoinos», ένα συνέδριο αμπελουργίας και ένα βιβλίο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/05/2024, 10:42
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η οινοποιία «Zoinos» κλείνει τα 50 της χρόνια και το γιορτάζει μεταξύ άλλων με μια επετειακή εκδήλωση στις 24 Μαΐου.

Η εκδήλωση αυτή θα γίνει στο πλαίσιο του πανελλήνιου συνεδρίου αμπελουργίας που διοργανώνει στις 23 και 24 Μαΐου στα Γιάννενα, στο ξενοδοχείο Grand Serai, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Κλαδικός Εθνικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΟΔΑΟ). Στόχος του συνεδρίου είναι η ανάλυση των προϋποθέσεων για την εκπόνηση και υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου για την αμπελοκαλλιέργεια.

Η επετειακή εκδήλωση αφορά την παρουσίαση του βιβλίου «Αμπέλου και Οίνου Ιστορία-Αμπελουργική Ζώνη Ζίτσας» με συγγραφέα τον Στέφανο Κωλέττα, που εκδόθηκε από τη «Zoinos». Θα γίνει στις 24 Μαΐου, στις 12:30, στο ξενοδοχείο Grand Serai.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Γιάννης Μπουτάρης, πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης και επίτιμος πρόεδρος της Ε.Δ.Ο.Α.Ο., ο Χρήστος Μάρκου, πρόεδρος του Κ.Ε.Ο.Σ.Ο.Ε., και ο Γιώργος Καψάλης, πρώην πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο συγγραφέας κ. Κωλέττας. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Γιώργος Παπαχρήστος, σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας «Τα Νέα».

Ήταν το 1954 όταν ιδρύθηκε το πρώτο μικρό οινοποιείο στη Ζίτσα από αμπελουργούς της περιοχής. Είκοσι χρόνια μετά, το 1974, με τη συνδρομή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, ιδρύθηκε το πρώτο συνεταιριστικό οινοποιείο της Βορειοδυτικής Ελλάδας. Το 1972 είχε προηγηθεί η αναγνώριση των κρασιών της αμπελουργικής ζώνης Ζίτσας ως ΠΟΠ.

Το 2006, το οινοποιείο αποσπάστηκε από την ΕΑΣ Ιωαννίνων και δημιουργήθηκε η «Zoinos Winery». Σήμερα, εκτός από το οινοποιείο και το αποστακτήριο στη Ζίτσα, η εταιρία διαθέτει κέντρο διανομής και εξυπηρέτησης στα Ιωάννινα και υποκατάστημα-οινοποιείο στην αμπελουργική ζώνη της Πάτρας. Παράλληλα, έχει στην κατοχή της 120 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων βιολογικής καλλιέργειας με τις γηγενείς ποικιλίες ενώ προχώρησε στη φύτευση 28 ηπειρωτικών ποικιλιών στο πλαίσιο υλοποίησης ερευνητικών προγραμμάτων. Στην εταιρία απασχολούνται περίπου 40 άτομα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back