ΗΠΕΙΡΟΣ

4ο τρίμηνο ’21: 10% ανεργία στην Ήπειρο

Εικόνα του άρθρου 4ο τρίμηνο ’21: 10% ανεργία στην Ήπειρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/03/2022, 10:46
ΗΠΕΙΡΟΣ

Το απίστευτο δεδομένο ότι η Ήπειρος έχει τη μικρότερη ανεργία σε όλη τη χώρα, παρουσιάζει η ΕΛΣΤΑΤ, στα στοιχεία για το 4ο τρίμηνο του 2021.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το πανελλαδικό ποσοστό ανεργίας είναι 13,2% και η Ήπειρος έχει το πιο χαμηλό ποσοστό, αμέσως μετά την Αττική που έχει 10,6%.

Φυσικά, οι αριθμοί και τα δεδομένα απομονωμένα, δεν λένε όλη την αλήθεια. Η Ήπειρος έχει μεν το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας, αλλά έχει και το μικρότερο εργατικό δυναμικό σε όλη τη χώρα. Μόλις το 44,4% του πληθυσμού της συμπεριλαμβάνεται, ποσοστό που είναι χειρότερο από ένα μεγαλύτερο ανεργιακό ποσοστό…

Επίσης, η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει 12.800 άνεργους-ες σε επίπεδο τετραμήνου. Ο ΟΑΕΔ όμως, μόνο τον Δεκέμβριο, καταγράφει στην Ήπειρο συνολικά 29.384 ανέργους, εκ των οποίων οι 16.073 εγγεγραμμένοι για κάτω από ένα χρόνο στα μητρώα ανεργίας. Η ασυμβατότητα είναι μεγάλη και θα πρέπει να εξηγηθεί, βασικά από την ΕΛΣΤΑΤ, της οποίας τα στατιστικά είναι η δημόσια αριθμητική εικόνα της ελληνικής κοινωνίας.

Πριν από ένα χρόνο το ΜέΡΑ25 είχε καταγγείλει «αλχημείες» στα ανεργιακά δεδομένα.

Η ΕΛΣΤΑΤ ωστόσο σημειώνει ότι όλο το 2021, τα αποτελέσματα ακολουθούν τον ευρωπαϊκό κανονισμό και έχουν παραχθεί μετά από σημαντικές αλλαγές στη μέθοδο συλλογής στοιχείων, στο ερωτηματολόγιο της έρευνας, στον τρόπο παραγωγής εκτιμήσεων και στους χρησιμοποιούμενους ορισμούς. 

Επίσης, η ΕΛΣΤΑΤ έχει εκπονήσει συγκριτική μελέτη των αποτελεσμάτων της πιλοτικής έρευνας που διεξήχθη το 4ο τρίμηνο του 2020, και προγραμματίζει να ανακοινώσει τα συμπεράσματα για την επίδραση που είχαν αυτές οι αλλαγές στις εκτιμήσεις της έρευνας, εντός του 2022.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back