ΓΙΑΝΝΕΝΑ

40 στρέμματα για το πάρκο υψηλής τεχνολογίας

Εικόνα του άρθρου 40 στρέμματα για το πάρκο υψηλής τεχνολογίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/02/2021, 18:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε ότι παραχωρεί χωρίς αντίτιμο στην Περιφέρεια Ηπείρου εκτάσεις του στο αγρόκτημα Πεδινής, στα Γιάννενα, για τη δημιουργία πάρκου υψηλής τεχνολογίας και έρευνας. Το σχετικό αίτημα είχε καταθέσει η Περιφέρεια Ηπείρου από το περασμένο καλοκαίρι.

Πρόκειται για εκτάσεις γύρω στα 40 στρέμματα τα οποία θα περάσουν υπό τον έλεγχο της Περιφέρειας για 25 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για άλλα 10 χρόνια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας προσδοκάται ότι «θα συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση δράσεων καινοτομίας και στη διατήρηση και αύξηση των θέσεων εργασίας και θα αποτελέσει ευρύτερο πόλο προσέλκυσης  και συνεργασίας ερευνητικών, εκπαιδευτικών,  κοινωνικών και επενδυτικών φορέων της ευρύτερης περιοχής».

Η δημιουργία αυτού του πάρκου αποτελεί για την περιφερειακή αρχή μία από τις προτεραιότητές της, λόγω και της ζήτησης για χώρους που υπάρχει ιδιαίτερα από πολυεθνικές εταιρίες που ήδη δραστηριοποιούνται στην περιοχή (π.χ. P&I, ΤeamViewer).

Τον Ιανουάριο του 2020, η Περιφέρεια Ηπείρου είχε προχωρήσει στη χωροθέτηση των δραστηριοτήτων του πάρκου στο αγρόκτημα Πεδινής, παραπλεύρως της οδού Νιάρχου, απέναντι από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τον Ιούνιο του 2020, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, εγκρίθηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας του πάρκου υψηλής τεχνολογίας και έρευνας και ακολούθησε η υποβολή του αιτήματος στο υπουργείο για την παραχώρηση της έκτασης των 39 στρεμμάτων.

Πριν από τρεις εβδομάδες, ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης, μετά από σύσκεψη που είχε στο υπουργείο, εξέφρασε την άποψη ότι «όλα θα λυθούν σύντομα». Και τελικά, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε όντως τα της παραχώρησης των εκτάσεών του στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Το χρηματοδοτικό πλάνο, πάντως, για τη δημιουργία του πάρκου δεν έχει διευκρινιστεί. Η Περιφέρεια Ηπείρου, έχει υπολογίσει ότι θα χρειαστούν 10 εκατ. ευρώ. Στο τεχνικό της πρόγραμμα για το 2021, η Περιφέρεια έχει εντάξει το πάρκο με ένα ποσό 4 εκατ. ευρώ. «Τα 4 εκατ. ευρώ που μπαίνουν δεν είναι πολλά, αλλά πρέπει να μπουν για να βρεθούν και άλλοι φορείς που θα συμπληρώσουν τα υπόλοιπα χρήματα για εγκαταστάσεις 25.000 τ.μ..» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Καχριμάνης…

Σε αναμονή λοιπόν των επόμενων βημάτων εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου που έχει αναλάβει την υπόθεση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back