Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ξορκίζοντας την αιθαλομίχλη με ανακοινώσεις

Εικόνα του άρθρου Ξορκίζοντας την αιθαλομίχλη με ανακοινώσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/01/2023, 15:20
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η κατάσταση με το νέφος στα Γιάννενα είναι πολύ σοβαρή και η Περιφέρεια Ηπείρου προσπαθεί ξανά, μετά την καθυστερημένη (και όχι ιδιαίτερα αποτελεσματική) πρώτη παρέμβαση, να επιστήσει την προσοχή των πολιτών.

Με ανακοίνωσή της παρατείνει τα (συνιστώμενα) μέτρα μέχρι το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας, καθώς, όπως τονίζει, οι μετρήσεις του σταθμού ατμοσφαιρικής ρύπανσης Ιωαννίνων, δείχνουν ότι οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (PM10), ξεπέρασαν, σε μέση ημερήσια τιμή, το όριο των 100 μg/m3 για 12 συνεχείς ημέρες.

Την ίδια στιγμή, τα ακόμα μικρότερα σωματίδια (PM2.5) ξεπερνούν τα συνιστώμενα όρια περίπου για το ίδιο διάστημα. Το αποτέλεσμα είναι ορατό και η δυσφορία που προκαλεί, από υπαρκτή έως έντονη.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια «ιδιαίτερα  υψηλές συγκεντρώσεις καταγράφονται τις βραδινές ώρες (19.00-01.00) και για τον λόγο αυτό» γίνεται σύσταση για αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους τις ώρες αυτές, ιδιαίτερα σε άτομα που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα ή είναι καρδιοπαθείς.

Οι λοιπές συστάσεις είναι οι εξής:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου:
Άτομα με αναπνευστικό  πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65  ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση-δραστηριότητα και το  χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους.
Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό:
Κάθε  άτομο θα πρέπει να περιορίσει  τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν  αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή  ενόχληση στο λαιμό.
Γ. Λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών από εστίες καύσης:
Συστήνεται η αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας.
Συστήνεται  ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18οC σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού  συστήματος θέρμανσης για επίτευξη αποδεκτού επιπέδου θερμικής άνεσης  χωρίς υπερκατανάλωση ενέργειας.
Απαγορεύεται  οποιασδήποτε καύση σε ανοικτούς χώρους.


Φυσικά, όσο το πετρέλαιο, το αέριο και το ρεύμα είναι πανάκριβα, όπως συμβαίνει αυτή την εποχή στην Ελλάδα, το πρόβλημα δεν πρόκειται να υποχωρήσει…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back