Oikonomou pisoi
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

«Ξηλώνονται» τα διετή προγράμματα των πανεπιστημίων

Εικόνα του άρθρου «Ξηλώνονται» τα διετή προγράμματα των πανεπιστημίων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/11/2020, 10:21
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Τα διετή προγράμματα σπουδών για αποφοίτους ΕΠΑΛ, τα «Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης», καταργήθηκαν με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο συνεχίζει τη σταδιακή κατάργηση του «νόμου Γαβρόγλου».

Ένα από τα ΚΕΕ ιδρύθηκε, με απόφαση του 2019, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το μέτρο δεν είχε περάσει χωρίς κριτική, κυρίως γιατί δημιουργούσε διαφορετικές συνθήκες εισαγωγής, αλλά και «εξάρτησης» στο δημόσιο ακαδημαϊκό χώρο.

Τώρα, το υπουργείο παίρνει μια απόφαση εξίσου συζητήσιμη. Με την ίδια τροπολογία, με την οποία καταργεί τα ΚΕΕ, δίνει το δικαίωμα κατατακτήριων των αποφοίτων ΙΕΚ στα πανεπιστήμια.

Δεν είναι μικρή, ούτε ανεδαφική η κριτική που γίνεται για την ποιότητα σπουδών στη μεταλυκειακή εκπαίδευση, αλλά και για τη «ροπή» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου στην εξυπηρέτηση ιδιωτικοοικονομικών συμφερόντων.

Με τη διάταξη που πέρασε στο νόμο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, ορίζεται ότι οι απόφοιτοι-ες ΙΕΚ και τάξεων μαθητείας θα μπορούν να δώσουν κατατακτήριες, ορίζοντας μάλιστα και τον τρόπο εξέτασης: «Εξέταση με θέματα ανάπτυξης σε τρία μαθήματα του προγράμματος σπουδών του τμήματος υποδοχής».

Επίσης, μια ακόμα διάταξη της κας Κεραμέως που προκαλεί εντύπωση, είναι ότι θα ισχύσει η αναγνώριση μαθημάτων, δηλαδή η εξίσωση αντικειμένων των ΙΕΚ με αντίστοιχα του πανεπιστημίου, όχι όμως ως προς την εξέταση αυτών των μαθημάτων. Σε μια εντελώς αμφιβόλου ακαδημαϊκού περιεχομένου διάταξη, το υπουργείο λέει στους επιτυχόντες-ούσες των κατατακτήριων ότι  μπορούν να μην παρακολουθήσουν τα μαθήματα που έχουν διδαχθεί στο ΙΕΚ, αλλά θα πρέπει να εξεταστούν σε αυτά.

Στην ίδια διάταξη προβλέπεται και η κατάργηση των άρθρων με τα οποία ιδρύθηκαν τα ΚΕΕ, με το νόμο του 2017. Ήδη, είχε ανασταλεί η λειτουργία τους με διάταξη του περασμένου Σεπτεμβρίου…

ΣΧΟΛΙΑ
Ελένη
Τα πανεπιστήμια πάντως είναι πανεπιστήμια ,δεν είναι μεταλυκειακη εκπαίδευση. Με τα ΙΕΚ δεν ξέρω τι ισχύει ,θέλει όμως προσοχή .
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back