ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ξενοδοχείο «Η παλιά Πολεοδομία»…

Εικόνα του άρθρου Ξενοδοχείο «Η παλιά Πολεοδομία»…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/11/2023, 13:46
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, στην οδό Κωλέττη 4 (και με πρόσοψη και επί της οδού Αβέρωφ) βρίσκεται ένα τετραόροφο κτίριο, με υπόγειο, «ηλικίας» 50 ετών, το οποίο ανήκει στο Κληροδότημα Ελένης Ζωγράφου του Δήμου Ιωαννιτών.

Εκεί, μέχρι το 2018, βρισκόταν το «σπίτι» της Πολεοδομίας, πριν αυτή μετακομίσει στο πρώην Δημαρχείο Παμβώτιδας, στον Κατσικά. Τότε είχε κριθεί ότι το κτίριο δεν είναι κατάλληλο για τη στέγαση των υπηρεσιών.

Ωστόσο, συνεχίζει μέχρι σήμερα, να χρησιμοποιείται το ισόγειο, όπου στεγάζονται διάφορες υπηρεσίες, όπως τα ταμεία της ΔΕΥΑΙ.

Το ακίνητο αυτό συνολικής επιφάνειας 1300 τ.μ. κατ' εκτίμηση, ο Δήμος Ιωαννιτών θέλει να το μετατρέψει σε ξενοδοχείο ή σε χώρο πολυτελών διαμερισμάτων με τη διαδικασία της μακροχρόνιας μίσθωσης. Όπως ειπώθηκε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, η Οικονομική Επιτροπή πήρε τη σχετική απόφαση πριν από λίγο καιρό. Η απόφαση αυτή έχει αποσταλεί για έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να ακολουθήσει ανοιχτή διακήρυξη.

Οι διαδικασίες για τον τρόπο αναζήτησης αξιοποίησης του εν λόγω ακινήτου του Ζωγράφειου Κληροδοτήματος είχαν ξεκινήσει από το 2021. Τον Απρίλιο του 2021, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε ότι η καλύτερη λύση αξιοποίησης του τετραόροφου κτιρίου είναι η μακροχρόνια εκμίσθωση. Κι αυτό επειδή, όπως αναφέρεται σχετικά, τα οικονομικά δεδομένα του «Κληροδοτήματος Ελένης Ζωγράφου» δεν επιτρέπουν να αναλάβει το ίδιο «μια τόσο μεγάλη δαπάνη για την ανακαίνιση-συντήρηση του ακινήτου».

Στις σχετικές εισηγήσεις δεν αναφέρεται πάντως πόσο μεγάλη θα ήταν η δαπάνη αυτή. Όπως δεν έχει διευκρινιστεί, αν θα μπορούσε να υπάρξει μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου και Ζωγράφειου Κληροδοτήματος για τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης του ακινήτου είτε με ίδιους πόρους είτε με συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Αν μη τι άλλο πρόκειται για ένα σημαντικό ακίνητο που θα μπορούσε να στεγάσει, για παράδειγμα, υπηρεσίες του Δήμου, για τις οποίες σήμερα μισθώνονται ακίνητα σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης. Το επιχείρημα της νυν δημοτικής αρχής Ιωαννίνων είναι πάντως… το νέο Δημαρχείο που σχεδιάζεται να γίνει στο κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου, στην οδό Δομπόλη. Ένα έργο για το οποίο όμως ναι μεν έχει υπογραφεί σύμβαση από τον Μάιο του 2023, αλλά δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη η χρηματοδότηση.

Επί της λύσης της μακροχρόνιας μίσθωσης με πόρους τρίτων, μέσα στο 2022 ο Δήμος Ιωαννιτών προχώρησε σε ανοιχτή πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο για να υποβάλει ολοκληρωμένη, τεκμηριωμένη και κοστολογημένη πρόταση εκμετάλλευσης για το σύνολο του εν λόγω ακινήτου.

Τελικά, κατατέθηκε μία μόνο πρόταση που αφορά τη μετατροπή του κτιρίου σε ξενοδοχείο ή πολυτελή διαμερίσματα. Και με αυτήν αποφάσισε να πορευτεί ο Δήμος Ιωαννιτών. Και εφόσον πάρει το «ναι» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, θα προχωρήσει σε ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προσφορών για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του ακινήτου.

ΣΧΟΛΙΑ
Γιώργος
Η προοπτική στέγασης κάποιων από τις υπηρεσίες (πόσες είναι αυτές, που στεγάζονται και ποιο είναι αθροιστικά το ποσό των μισθωμάτων;) δεν είναι η καλύτερη. Γιατί να μην φτιάξουμε δωμάτια/διαμερίσματα για φοιτητές που υπάρχει έλλειψη στέγης;
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back