Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς

Εικόνα του άρθρου Ξεκινούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/09/2016, 13:15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινούν εκ νέου σήμερα οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, με αντικείμενο την ολοκλήρωση των 15 ορόσημων της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ (εκ των οποίων το 1,7 δισ. ευρώ θα δοθεί για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες). 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι σημερινές διαπραγματεύσεις θα αφορούν σε: 

  1. Καταπολέμηση της διαφθοράς (15.30), που αποτελεί αντικείμενο του υπουργείου Δικαιοσύνης.
  2. Νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (14.30). Πρόκειται κυρίως για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του υπερταμείου, το οποίο θα απαρτίζεται από τρεις εκπροσώπους της ελληνικής πλευράς και δύο εκπροσώπους των θεσμών (μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος).

Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στις προτάσεις του υπουργού Οικονομικών για τις υπόλοιπες  3 θέσεις.

Σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών τον Μάιο του 2015, το Εποπτικό Συμβούλιο εποπτεύει τη λειτουργία της «Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας», της νέας εταιρείας με διάρκεια ζωής 99 χρόνια που θα δημιουργηθεί για τη σύσταση του υπερ-ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.

Την διοίκηση την ασκεί το Διοικητικό Συμβούλιο που θα αποτελείται από πέντε μέλη. Η ελληνική πλευρά θα διορίζει τα τρία και η Κομισιόν μαζί με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας τα άλλα δύο, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου. 

Αντίστοιχα, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ εγκρίνει το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας και συμμετέχει στην επιλογή του Διευθύνοντος Συμβούλου του υπερ-ταμείου. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κατόπιν πλειοψηφίας τεσσάρων μελών.

Υπενθυμίζεται πως στο υπερ-ταμείο θα λειτουργήσει με τη μορφή μιας εταιρείας συμμετοχών, υπό την οποία θα περάσουν το ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) καθώς και η Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) στην οποία και θα περιέλθουν οι συμμετοχές κρατικών επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back