Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 3-09-2016, 11:34
ΗΠΕΙΡΟΣ

«Φωτιά» πήρε το τηλεφωνικό κέντρο της αστυνομίας στην Ηγουμενίτσα μέσα σε μια μέρα, την περασμένη Τετάρτη, από πολίτες που κατήγγειλαν πάνω-κάτω την ίδια περίπτωση: άγνωστη γυναίκα τηλεφωνεί σε σπίτι, κλαίγοντας και σε κατάσταση σοκ, προσποιούμενη ότι είναι κόρη ή εγγονή του ανθρώπου που απαντάει το τηλέφωνο και λέει ότι δήθεν σκότωσε άνθρωπο σε τροχαίο δυστύχημα. Συνήθως, παρεμβαίνει και κάποιος «ψυχραιμότερος» υποδυόμενος τον αστυνομικό ή τον αυτόπτη μάρτυρα και η συνέχεια είναι… ποικίλη: ή ζητείται από το θύμα να παραστεί σε κάποιο σημείο της πόλης άμεσα, οπότε οι επιτήδειοι, βεβαιωμένοι ότι δεν είναι κανείς σπίτι, κάνουν τη διάρρηξη ή ζητούν χρήματα.

Εάν στο τηλέφωνο απαντήσει κάποιος νεότερος ή κληθεί από τον ηλικιωμένο που απάντησε, τότε ο καλών λέει «συγγνώμη μάλλον κάναμε λάθος» ή απλώς κλείνει το τηλέφωνο.

Αντίστοιχα περιστατικά παρατηρήθηκαν και στα Γιάννενα, με άλλο «modus operandi» όμως, με τον καλούντα να λέει ότι «πρέπει να παραδώσουμε ένα αυτοκίνητο στο χώρο σας», με την ανάλογη… συνέχεια.

Η αστυνομία περιγράφει επακριβώς ως εξής την απάτη

  • Οι δράστες, πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε πολίτες, προσποιούμενοι άλλοτε νοσοκομειακούς γιατρούς και άλλοτε δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως τέκνο τους) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.
  • Επιπλέον ισχυρίζονται ότι για να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτείται η καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων διαφοροποιείται σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των θυμάτων.
  • Για να γίνουν πιο πειστικοί, άλλοι συνεργάτες τους παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία και προσποιούνται το συγγενικό τους πρόσωπο, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα.
  • Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στην οικία τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, πλησίον της οικίας.
  • Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.

 

Εννοείται ότι εφόσον δεν είμαστε σίγουροι-σίγουρες για το ποιος ή ποια καλεί, δεν δίνουμε συνέχεια στο τηλέφωνο και προσπαθούμε να εξακριβώσουμε τι ακριβώς συμβαίνει, παίρνοντας εμείς τηλέφωνο τα υποτιθέμενα «συγγενικά πρόσωπα» ή ακόμα και τα πραγματικά, εάν οι επιτήδειοι σταθούν τυχεροί σε ονόματα και ιδιότητες…

 

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα