ΓΙΑΝΝΕΝΑ

2,8 εκατ. ευρώ για το συγκρότημα της Μονής Βελλάς

Εικόνα του άρθρου 2,8 εκατ. ευρώ για το συγκρότημα της Μονής Βελλάς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/01/2021, 11:57
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια χρηματοδότηση ύψους 2,8 εκατ. ευρώ εξασφάλισε η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το κτιριακό συγκρότημα της Ιεράς Μονής Παναγίας Βελλάς Ιωαννίνων. Η σχετική απόφαση  υπογράφηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων τον Νοέμβριο του 2020.

Χτες, έγινε το επόμενο βήμα για την υλοποίηση του έργου, με την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου να εγκρίνει τη σχετική προγραμματική σύμβαση, τριετούς διάρκειας, μεταξύ της ίδιας, της Περιφέρειας, η οποία θα είναι και ο φορέας υλοποίησης, της Μητρόπολης Ιωαννίνων, του Δήμου Πωγωνίου και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το συγκρότημα της Μονής Βελλάς βρίσκεται εντός κηρυγμένου ιστορικού τόπου και προστατεύεται από τις διατάξεις του Ν. 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Το έργο προβλέπει καταρχήν τη στερέωση και την αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Γενεσίου Θεοτόκου Βελλάς, η οποία είχε υποστεί ζημιές από τους σεισμούς του 2016. Ωστόσο, ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν σε άλλα κτίρια, όπως είναι η ανακατασκευή του ξενώνα, η αποκατάσταση κτιρίων νερόμυλων και η συντήρηση μαγειρείων, υπνοδωματίων και αιθουσών διδασκαλίας, αλλά και η δημιουργία μιας περιπατητικής διαδρομής.  

Από το έργο των 2,8 εκατ. ευρώ, προσδοκάται αφενός μεν η ανάδειξη του κτιριακού συγκροτήματος της Μονής Βελλάς και αφετέρου η βελτίωση της λειτουργίας της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας και η αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back