ΗΠΕΙΡΟΣ

27 παρατάξεις: «Όχι στο νόμο Βορίδη»

Εικόνα του άρθρου 27 παρατάξεις: «Όχι στο νόμο Βορίδη»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2021, 11:00
ΗΠΕΙΡΟΣ

Συνολικά 27 αυτοδιοικητικές παρατάξεις με αναφορά στην αντικαπιταλιστική αναφορά, ανάμεσα τους τρεις από την Ήπειρο (ΑΡΠΗ, ΑΡΠΙ, Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας), συνυπογράφουν ανακοίνωση κατά του νέου νόμου Βορίδη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο νόμος «προστίθεται» στις ρυθμίσεις Θεοδωρικάκου, που με πρωτοφανή τρόπο άλλαξαν εκλογικό αποτέλεσμα και ουσιαστικά, «κοινοβουλευτικοποιεί» τα αυτοδιοικητικά συμβούλια.

Οι παρατάξεις αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι ο νόμος Βορίδη, «στο όνομα της εύρυθμης λειτουργίας και της κυβερνησιμότητας δήμων και περιφερειών, έρχεται να επιφέρει νέες αντιδραστικές αλλαγές, προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο Θεοδωρικάκου που παρέδωσε και άλλες αρμοδιότητες των συμβουλίων σε επιτροπές που ελέγχονται από τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές».

Μεταξύ άλλων ο νόμος επαναφέρει την 5ετή θητεία, εκλέγει μειοψηφικούς δημάρχους με 43% από την πρώτη Κυριακή, μειώνεται ο αριθμός συμβούλων, αυξάνεται το παράβολο για τους υποψηφίους, καθορίζει όριο εισαγωγής στα συμβούλια κ.α.

«Η λεγόμενη μη κυβερνησιμότητα δεν κινδύνευε και ελάχιστες φορές ήταν οι φορές που περιφερειακές και δημοτικές αρχές δεν κατάφερναν να περνά το δικό τους, αφού έχουν ακόμα και τον έλεγχο των θεμάτων που μπορούν να τεθούν στα συμβούλια» αναφέρουν οι παρατάξεις και σημειώνουν ότι «είναι πολύ ενοχλητική η παρουσία περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων της ριζοσπαστικής, μαχόμενης, αντικαπιταλιστικής αριστεράς, τους χαλά τα σχέδια και εν δυνάμει ακόμα και επικίνδυνη το επόμενο διάστημα που θα είναι ακόμα πιο δραματικές οι συνέπειες της αντιλαϊκής δολοφονικής πολιτικής τους»

ροσθέτουν δε ότι «οι νέες ρυθμίσεις έχουν στόχο την πιο συντηρητική, αυταρχική θωράκιση των περιφερειών και δήμων και την ακόμη πιο έντονα συγκεντρωτική, περιφερειαρχοκεντρική-δημαρχοκεντρική, αντιδημοκρατική τους λειτουργία»

Καταθέτουν πλαίσιο για:

•    Ενεργή συμμετοχή των κατοίκων.

•    Καθιέρωση της απλής ανόθευτης αναλογικής χωρίς αποκλεισμούς. Συμβούλια εκλεγμένα με απλή αναλογική και σύμβουλοι ανακλητοί από τον λαό χωρίς προνόμια και αμοιβές. Ορισμός επικεφαλής σε δήμο ή περιφέρεια από τα συμβούλια. Δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε όλους τους κατοίκους χωρίς εξαίρεση των μεταναστών που δεν προέρχονται από χώρες της Ε.Ε..

•    Κατοχύρωση του λαϊκού και εργατικού ελέγχου στον σχεδιασμό των συνολικών προτεραιοτήτων μιας περιοχής, την εκτέλεση, το κόστος κάθε εκτελούμενου έργου (υποδομών, υπηρεσιών κλπ) από τους άμεσα ενδιαφερόμενους λαϊκούς φορείς και τις οργανώσεις τους. Καθιέρωση βέτο για τοπικά ζητήματα από τις αντίστοιχες συνελεύσεις κατοίκων ή άλλα λαϊκά όργανα και θεσμούς.

•    Κατάργηση όλων των υπερεξουσιών δημάρχων/περιφερειαρχών.

•    Κατάργηση των μνημονιακών ρυθμίσεων για δήμους και περιφέρειες 

•    Μείωση του μεγέθους Δήμων



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back