Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

25 χρόνια στο διάστημα

Εικόνα του άρθρου 25 χρόνια στο διάστημα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/06/2022, 16:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στις 16 Ιουνίου 1997 βγήκε ένα από τα «καμάρια» της δεκαετίας  του ’90 κι γενικώς, ένα από τα κορυφαία άλμπουμ όλων των εποχών: το Ladies and Gentlemen, we’re Floating in Space.

Ο βασικός δράστης ήταν ο Τζέισον Πιρς, μια από τις πιο παραγνωρισμένες μουσικές ιδιοφυίες (ή και παράνοιες) της εποχής μας. Ο J Spaceman, μαζί με τους όχι σπάνια παροδικούς συνεργάτες του, έφτιαξε ένα άλμπουμ που δεν το χωράνε γραμμές κειμένου, αλλά μόνο μια μεγαλειώδης live εμφάνιση.

Το Ladies and Gentlemen ήταν ο τρίτος δίσκος της μπάντας (που φέτος έχει νέα κυκλοφορία). ‘Ηταν φανερά ο πιο μεγαλεπήβολος μέχρι τότε, καθώς συνεργάζονταν οι Balanescu Quartet και ο dr John, ήταν επίσης και το «δοχείο καημού» του Πιρς, που είδε την πρώην σχέση και κιμπορντίστρια της μπάντας να παντρεύεται τον Ρίτσαρντ Άσκροφτ.


Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Το αποτέλεσμα που βγήκε από τα στούντιο του Μπαθ (της λουτρόπολης, όχι του σανταμικού κόμματος) ήταν  σχεδόν κυριολεκτικά διαστημικό.

Η ψυχεδέλεια των Spiritualized ανακατευόταν με τις ποστ εμμονές του Πιρς, συν κάμποσες γκαράζ ενέσεις που τις «παρασκεύαζε» στα μυστήρια εργαστήρια όπου σύχναζε με άλλους ερίτιμους, όπως οι Black Rebel Motorcycle Club και οι Primal Scream.

Το αποτέλεσμα ήταν και παραμένει τρομερό. Τουλάχιστον τρία κομμάτια του δίσκου, τα καταιγιστικά Electricity και Come Together, συν το I Think I’m In Love, μπορούν άνετα να συμπεριληφθούν στο βρετανικό best of της 25ετίας. Επίσης, όσοι-ες είχαν βρεθεί εκείνο το απόγευμα του ’98 στην Φρεαττύδα, λίγο μετά τη σκόνη των Asian Dub Foundation και λίγο πριν τη μαγεία των Portishead (ίσως η καλύτερη Rockwave φάση όλων των εποχών), ενδεχομένως θυμούνται τη διαπεραστική ισχύ του άλμπουμ.

Σήμερα, ο Πιρς είναι παρών, ταλαιπωρημένος μεν, αλλά παρών. Έχει καινούργιο δίσκο με τους Spiritualized και το Ladies and Gentlemen μόνιμο παράσημο, σαν αυτά των βετεράνων του Στάλινγκραντ, στη δισκογραφία του.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back