ΓΙΑΝΝΕΝΑ

25%... πρόβλημα

Εικόνα του άρθρου 25%... πρόβλημα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/10/2019, 16:37
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η φέτα και τα τυροκομικά που παράγει η «Δωδώνη» είναι ανάμεσα στα προϊόντα που εξάγοντα μαζικά στις ΗΠΑ και από σήμερα, υφίστανται επιπλέον φόρο 25%, στο πλαίσιο της «εκδικητικής προστατευτικής πολιτικής» του προέδρου Τραμπ, απέναντι στην ΕΕ.

Γι αυτό το λόγο, Παρασκευή πρωί βρέθηκαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο πρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας Γιάννης Βιτάλης και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Μιχάλης Παναγιωτάκης, όπου θα συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου για το θέμα.

Οι επιπλέον δασμοί που κυμαίνονται από 10% ως 25% σε χιλιάδες επιλεγμένα εισαγόμενα αγαθά στις ΗΠΑ, ισχύουν από σήμερα, Παρασκευή.

Ο κ. Παναγιωτάκης, σε δήλωση του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «αυτή τη στιγμή διακυβεύεται η συνέχιση της συνεχούς αυξανόμενης εξαγωγικής δραστηριότητας προς τις ΗΠΑ τόσο για τη ‘Δωδώνη’ όσο και για τις λοιπές εταιρείες , γεγονός που μάλλον αποτελεί μια de facto συνέπεια δεδομένου ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση τιμών αποτελεί πολύ δύσκολο ως και μη ρεαλιστικό εγχείρημα».

Σημειωτέον ότι η αγορά των ΗΠΑ είναι η τρίτη μεγαλύτερη αποδέκτης των προϊόντων της γαλακτοβιομηχανίας.

Ο κ. Παναγιωτάκης επισημαίνει ακόμα, στο fortune greece ότι «η πρωτογενής παραγωγή καθώς και η αγορά των ΗΠΑ θα βρει τον τρόπο να προσαρμοστεί στα περισσότερα από τα φορολογηθέντα προϊόντα με κίνδυνο ο συγκεκριμένος φόρος όταν αρθεί να έχει επιφέρει χρόνια και σχεδόν μόνιμη ζημιά στα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα».

Μια θετική, επί του παρόντος εξέλιξη πάντως, είναι ότι αρκετοί προμηθευτές και μεταπωλητές έχουν «στοκάρει» προϊόντα πριν την επιβολή των πρόσθετων δασμών. Έτσι, η εμπορική κίνηση μεγάλωσε, έστω και πρόσκαιρα, με την προσδοκία ότι το μέτρο δεν θα «επιζήσει» για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back