Λυκ πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

231 απάτες για 1,4 εκατ. ευρώ

Εικόνα του άρθρου 231 απάτες για 1,4 εκατ. ευρώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/04/2022, 21:37
ΗΠΕΙΡΟΣ

Η Ασφάλεια της Ηγουμενίτσας συντόνισε την έρευνα που κράτησε αρκετούς μήνες και κατέληξε στην εξάρθρωση μιας σπείρας που έκανε τις πιο δημοφιλείς απάτες στο ίντερνετ, τον τελευταίο χρόνο: διαδικτυακές αγγελίες, δήθεν «τεχνική αδυναμία» τραπεζικής συναλλαγής και τελικά, χρήματα που έκαναν «φτερά» από λογαριασμούς.

Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν 7 άτομα σε Πάτρα, Τρίπολη και Αργολίδα, ενώ αναζητούνται άλλα 13. Η αστυνομία αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι έστησαν συνολικά 231 απάτες με συνολική λεία, ούτε λίγο, ούτε πολύ, 1,4 εκατ. ευρώ.

Οι απάτες γίνονταν σε όλη τη χώρα. Επίσης, έχουν εξακριβωθεί τα στοιχεία 117 τόμων που κατηγορούνται για συνέργεια, καθώς ήταν τα «money mules», είχαν δηλαδή τους τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους τα θύματα κατέθεταν χρήματα, πεισμένα από τις διάφορες δικαιολογίες που τους πρόβαλαν.

Ανάμεσα στις συλλήψεις είναι ο αρχηγός της σπείρας και άλλα τρία μέλη του «πυρήνα» της οργάνωσης.

Η απάτη έχει περιγραφεί ήδη πάρα πολλές φορές στα αστυνομικά δελτία των τελευταίων μηνών, από τον Νοέμβριο του ’20, τουλάχιστον.

Τα μέλη, έψαχναν διαδικτυακές αγγελίες για πώληση ειδών, κυρίως οχημάτων και επικοινωνούσαν ως δήθεν ενδιαφερόμενοι αγοραστές.

Το «τέχνασμα» είχε ως εξής: ενώ λοιπόν υποτίθεται ότι θα έδιναν προκαταβολή, κατάφερναν τους πωλητές να τους δώσουν τα τραπεζικά τους στοιχεία, ακόμα και τη, σε πραγματικό χρόνο επιβεβαίωση συναλλαγής (τους έλεγαν δηλαδή να περιμένουν στο τηλέφωνο και να επιβεβαιώσουν τη συναλλαγή, με τον κωδικό ή την push ειδοποίηση που θα λάμβαναν στο κινητό τους) και μετά, τους άδειαζαν τους λογαριασμούς.

Τα χρήματα μεταφέρονταν στα… «μουλάρια», τους μεσάζοντες δηλαδή που παρείχαν τους λογαριασμούς. Στη συνέχεια, περιφερειακά μέλη της οργάνωσης, με καλυμμένα χαρακτηριστικά, έκαναν αναλήψεις από ΑΤΜ.

Φυσικά, όσο είχαν τα τραπεζικά στοιχεία, τα μέλη της σπείρας φρόντιζαν να αυξάνουν τα όρια ανάληψης κ.λπ. ώστε να πάρουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούσαν,

Επίσης, σύμφωνα με την αστυνομία, τα μέλη της σπείρας χρησιμοποιούσαν «σπαστές» SIM για τηλεφωνική επικοινωνία.

Όσο για τα χρήματα, τα διέθεταν σε πολυτελείς αγορές, ανακαινίσεις και αγορές κατοικιών και επενδύσεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούσαν.

Η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας συνεχίζεται, ενώ σε συνεργασία με τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επιστροφής μέρος των χρημάτων των παθόντων τα οποία δεν εξήγαγε εγκαίρως η οργάνωση από το τραπεζικό σύστημα και δεσμεύτηκαν στους «επιχειρησιακούς» λογαριασμούς της. 

Οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους δικογραφία θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ναυπλίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back