ΓΙΑΝΝΕΝΑ

2+2 απορριμματοφόρα στην πόλη

Εικόνα του άρθρου 2+2 απορριμματοφόρα στην πόλη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/06/2017, 11:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κατά πλειοψηφία αποφάισε σήμερα το πρωί ο σύλλογος των εργαζόμενων,  να βγαίνουν δύο απορριμματοφόρα και ένα γερανοφόρο για τα κοντέινερ, ανά βάρδια, κατά τη διάρκεια της απεργίας. Η συνέλευση έγινε νωρίς το πρωί στο αμαξοστάσιο και η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία. Έτσι, μια φορά το πρωί και μια φορά το βράδυ θα γίνεται «στοχευμένη» αποκομιδή, σύμφωνα με πρόγραμμα που θα βγαίνει. Κάτι τέτοιο είχε ανακοινώσει χτες ότι προτείνει η δημοτική αρχή και περίμενε την απάντησή τους.

Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στους κεντρικούς δρόμους, όπου έτσι και αλλιώς, ο όγκος των σκουπιδιών είναι καθημερινά μεγαλύτερος, ενώ μικρότερο είναι σε περιφερειακές γειτονιές της πόλης. Πέρα από το δεδομένο πρόβλημα, η κατάσταση δεν έχει ακόμα χειροτερέψει στο βαθμό για παράδειγμα που είχε προχωρήσει επί παλιότερων απεργιών, όταν προηγούμενες δημοτικές αρχές είχαν απλήρωτους εργαζόμενους.

Φυσικά, το πολιτικό επίδικο της απεργίας είναι κυρίως αυτό που βαραίνει στην ένταση των αντιδράσεων, καθότι είναι η πρώτη, εδώ και καιρό, κινητοποίηση που θέτει ζητήματα στην κυβέρνηση. Από την άλλη, η αντιπολίτευση παρατηρεί περισσότερο αμήχανη παρά διεκδικητική, καθώς δεν μπορεί να συνδυάσει τη στήριξη στα αιτήματα των εργαζόμενων με το δικό της πολιτικό πρόγραμμα (όχι προσλήψεις-ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας) και περιορίζεται στο «στηρίζουμε τους εργαζόμενους αλλά με καθαρές πόλεις». Φυσικά, το πρόβλημα θα είναι πιο απειλητικό όσο ανεβαίνει και η θερμοκρασία και σε τρεις ή τέσσερις μέρες, οι όροι θα είναι και πάλι διαφορετικοί. 

Κάτι τέτοιο λέει και η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία που επιτίθεται  βασικά στη δημοτική αρχή, υποστηρίζοντας εμμέσως και αυτή τις ιδιωτικές λύσεις: «Καλείται άμεσα ο δήμαρχος με τους αντιδημάρχους, να βρούν ένα τρόπο να απαλλάξουν την πόλη από τον όγκο των σκουπιδιών και να την ξαναβάλουν σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας. Η σημερινή εικόνα που παρουσιάζουν τα Γιάννινα δεν είναι εκείνη που αξίζουν και αντάξια του ονόματός τους. Ήδη σε άλλες πόλεις της Ελλάδας έχουν βρεθεί τρόποι αποκομιδής των απορριμμάτων και δεν έχει παρά και ο δικός μας δήμος να βρεί κάτι ανάλογο».

Το δε ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ Ιωαννίνων, αναφέρει, στον αντίποδα: «Για τους δημοτικούς υπαλλήλους που ζουν καθημερινά τις ελλείψεις προσωπικού στις υπηρεσίες, είναι καθαρό ότι όσοι εθελοτυφλούν το κάνουν επειδή κουβαλούν ιδέες που μυρίζουν πιο άσχημα από όλα τα απορρίμματα των Ιωαννίνων.  Ιδέες σαν αυτές που θέλουν τους φτωχούς να γίνονται φτωχότεροι και τους πλούσιους να γίνονται πλουσιότεροι. Αυτές που θεωρούν σύγχρονη και «αναπτυξιακή» τη δουλειά ήλιο με ήλιο χωρίς δικαιώματα, που επιφυλάσσουν καταστολή και συκοφαντίες ενάντια σε όποιον δεν αποδέχεται να ζήσει έτσι. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Όλοι τη Δευτέρα στη στάση εργασίας από τις 11:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου. Όλοι την Πέμπτη 29 Ιουνίου στην απεργία». 


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back