ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

21 Σεπτεμβρίου: Απεργία κατά του «νόμου Άδωνη» για τα εργασιακά

Εικόνα του άρθρου 21 Σεπτεμβρίου: Απεργία κατά του «νόμου Άδωνη» για τα εργασιακά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/09/2023, 21:41
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ο υπουργός Εργασίας Άδωνης Γεωργιάδης ελάχιστα πείθει για αγαθές προθέσεις, με το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά δικαιώματα και συνθήκες και τα συνδικάτα ετοιμάζουν αντίδραση.

Στα Γιάννενα, η απεργία της 21ης Σεπτεμβρίου θα συνοδευτεί από συγκέντρωση στις 10.30, στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, στην οδό Γιοσέφ Ελιγιά.

Το ΕΚΙ στην ανακοίνωσή του αναφέρει, σχετικά με το «νόμο Άδωνη»: «Το νομοσχέδιο έχει στόχο να γιγαντώσει την ευελιξία και να εντατικοποιήσει την εργασιακή εκμετάλλευση των εργαζομένων. Θεσμοθετεί την πολλαπλή απασχόληση, την κατάργηση του πενθήμερου, την κατάργηση του διαλείμματος στη δουλειά και νέες μορφές συμβάσεων ευέλικτης και μερικής απασχόλησης, φέρνοντας νέο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα κατά παραγγελία των επιχειρηματικών ομίλων που νόμιμα πλέον, θα μπορούν να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους με πληθώρα αντεργατικών επιλογών».

Τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου θα γίνει σύσκεψη σωματείων στο ΕΚΙ, στις 18.30 και την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, συλλαλητήριο στις 19.00, στο ίδιο σημείο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:

1.Η κυβέρνηση νομοθετεί το δικαίωμα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν  τους εργαζόμενους με 13ωρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες δουλειάς την  εβδομάδα, νομιμοποιώντας την πολλαπλή απασχόληση και πέραν του 40ωρου  την εβδομάδα και δίνοντας στους εργοδότες τη δυνατότητα να μην πληρώνουν  υπερωρίες.
2.Η κυβέρνηση προχωρά στην κατάργηση του διαλείμματος στην εργασία.
3.  Προωθούνται νέες ευέλικτες μορφές εργασίας σε βάρος των εργαζομένων με  σταθερή δουλειά και δικαιώματα που θα δουν τις σχέσεις εργασίας τους να  απειλούνται ακόμα και να χάνονται.
4.Το νομοσχέδιο στοχεύει στην  κατάργηση της πενθήμερης εργασίας όχι μόνο σε επιχειρήσεις συνεχούς  παραγωγής, αλλά και σε όσες μπορούν να δουλεύουν 6 και 7 ημέρες την  εβδομάδα με το σύστημα των βαρδιών. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι ξεκάθαρο  ότι το έχουν παραγγείλει, για να μην πούμε ότι το έφτιαξε ο ίδιος ο  ΣΕΒ. Καταργεί το 5νθήμερο, δεν προβλέπεται πουθενά δεύτερο ρεπό και στην  πράξη σημαίνει ότι σε μία εβδομάδα μπορεί να δουλέψουμε μέχρι και  68ωρες, με το διάλειμμα πάντα έξω, και όριο τις 78 ώρες.
5.Εισάγεται  για πρώτη φορά ο δοκιμαστικός χρόνος στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου  και απελευθερώνονται οι απολύσεις των συμβασιούχων πριν λήξουν οι  συμβάσεις τους.
6. Παρέχεται ιδιαίτερο κίνητρο στις επιχειρήσεις  που εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, να μην προδηλώνουν τις  αλλαγές του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας καθώς  και την υπερωριακή απασχόληση στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ II.
7. Εισάγεται  άρθρο για την κανονική άδεια. Ο εργοδότης θα ενημερώνει για το χρόνο και  τον τρόπο που θα δίνεται η άδεια. Άρα ο εργαζόμενος χάνει το δικαίωμα  να παίρνει την άδειά του σύμφωνα με το δικό του προγραμματισμό και ο  εργοδότης θα τη δίνει όποτε θέλει.
8. Η πλειοψηφία των αλλαγών,  αφορούν και τους εργαζόμενους στο δημόσιο. Ιδιαίτερα οι ρυθμίσεις που  αφορούν στην 6ήμερη απασχόληση, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και  στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.
9. Ποινικοποιούν το  δικαίωμα στην απεργία με την εισαγωγή βαρύτατου προστίμου και ποινής  φυλάκισης, σε όσους ασκήσουν «ψυχολογική πίεση» ή εμποδίσουν τους  απεργοσπάστες, να εισέλθουν στο χώρο δουλειάς. Η προστασία της εργασίας  δεν είναι η προστασία των απεργοσπαστικών μηχανισμών, προστασία της  εργασίας σημαίνει μείωση του εργάσιμου χρόνου με αυξήσεις των μισθών,  σταθερή και μόνιμη δουλειά, σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, δηλαδή ότι  το νομοσχέδιο τσακίζει.


(φωτό αρχείου)

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back