ΚΟΣΜΟΣ

2023: Η πιο θανατηφόρα χρονιά για τους μετανάστες

Εικόνα του άρθρου 2023: Η πιο θανατηφόρα χρονιά για τους μετανάστες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/03/2024, 12:21
ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον 8.565 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις μεταναστευτικές διαδρομές παγκοσμίως το 2023, καθιστώντας το έτος αυτό το πιο θανατηφόρο που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από το πρόγραμμα Missing Migrants Project του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης. 

Ο αριθμός των νεκρών του 2023 αντιπροσωπεύει μια τραγική αύξηση της τάξης του 20% σε σύγκριση με το 2022, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη ανάληψης δράσης για την αποτροπή περαιτέρω απώλειας ζωών.  

Ο περσινός συνολικός αριθμός ξεπερνά τον αριθμό των νεκρών και αγνοουμένων παγκοσμίως κατά το προηγούμενο έτος ρεκόρ του 2016, όταν 8.084 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης, καθιστώντας το έτος αυτό το πιο θανατηφόρο από την έναρξη του προγράμματος Missing Migrants Project το 2014. 

Καθώς οι ασφαλείς και κανονικές μεταναστευτικές διαδρομές παραμένουν περιορισμένες, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι επιχειρούν να μεταναστεύσουν κάθε χρόνο μέσω παράτυπων διαδρομών σε μη ασφαλείς συνθήκες. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς θανάτους ήταν αποτέλεσμα πνιγμού, ενώ το 9% προκλήθηκε από τροχαία ατυχήματα και το 7% εκατό από βία. 

Πηγή: Missing Migrants Project

Ο διάπλους της Μεσογείου εξακολουθεί να είναι η πιο θανατηφόρα διαδρομή για τους μετανάστες που έχει καταγραφεί, με τουλάχιστον 3.129 θανάτους και εξαφανίσεις. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό νεκρών που έχει καταγραφεί στη Μεσόγειο από το 2017. 

Σε περιφερειακό επίπεδο, καταγράφηκε πρωτοφανής αριθμός θανάτων μεταναστών στην Αφρική (1.866) και την Ασία (2.138). Στην Αφρική, οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους σημειώθηκαν στην έρημο Σαχάρα και στη θαλάσσια διαδρομή προς τα Κανάρια Νησιά. Στην Ασία, καταγράφηκαν πέρυσι εκατοντάδες θάνατοι Αφγανών και Ροχίνγκια προσφύγων που εγκατέλειπαν τις χώρες προέλευσής τους.

Το 2024, δέκα χρόνια μετά τη δημιουργία του Missing Migrants Project ως τη μοναδική βάση δεδομένων ανοικτής πρόσβασης για τους θανάτους και τις εξαφανίσεις μεταναστών, το πρόγραμμα έχει καταγράψει περισσότερες από 63.000 περιπτώσεις παγκοσμίως. 

Ο πραγματικός αριθμός, ωστόσο, εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλότερος λόγω των προκλήσεων στη συλλογή δεδομένων, ιδίως σε απομακρυσμένες τοποθεσίες όπως το Εθνικό Πάρκο Νταριέν στον Παναμά και στις θαλάσσιες διαδρομές, όπου ο ΔΟΜ καταγράφει τακτικά αναφορές για αόρατα ναυάγια, όπου σκάφη εξαφανίζονται χωρίς ίχνος. 

Το Missing Migrants Project δημιουργήθηκε το 2014 μετά από δύο καταστροφικά ναυάγια στα ανοικτά των ακτών της Λαμπεντούζα, στην Ιταλία, και αναγνωρίζεται ως ο μοναδικός δείκτης που μετρά το επίπεδο «ασφάλειας» της μετανάστευσης στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και στο Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back