ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το 2023 θα είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ

Εικόνα του άρθρου Το 2023 θα είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/10/2023, 12:51
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το 2023 θα είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, προειδοποίησαν την Πέμπτη οι επιστήμονες, μετά τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες του Σεπτεμβρίου και το θερμότερο καλοκαίρι στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus (C3S) δήλωσε ότι οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο ήταν κατά 1,4 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από την προβιομηχανική περίοδο 1850-1900.

Αυτό ήταν λίγο πάνω από 0,5 βαθμούς Κελσίου υψηλότερο από τον μέσο όρο και 0,05 βαθμούς Κελσίου υψηλότερο από την αντίστοιχη περίοδο του 2016 -το τρέχον θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί.

Οι επιστήμονες του C3S δήλωσαν ότι ο Σεπτέμβριος κατέγραψε τις μεγαλύτερες θερμοκρασιακές ανωμαλίες από οποιοδήποτε έτος που εκτείνεται από το 1940, με το μήνα στο σύνολό του να έχει βρεθεί να είναι κατά 1,75 βαθμούς Κελσίου θερμότερος σε σύγκριση με την προβιομηχανική περίοδο αναφοράς.

Η ακραία ζέστη τροφοδοτείται από την κλιματική κρίση, η κύρια αιτία της οποίας είναι η καύση ορυκτών καυσίμων.

«Οι πρωτοφανείς για την εποχή του έτους θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν τον Σεπτέμβριο -μετά από ένα καλοκαίρι ρεκόρ- έσπασαν τα ρεκόρ κατά πολύ», ανέφερε σε δήλωσή της η Σαμάνθα Μπέρτζες, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus.

«Αυτός ο ακραίος μήνας έχει ωθήσει το 2023 στην αμφίβολη τιμή της πρώτης θέσης - σε τροχιά να είναι το θερμότερο έτος και περίπου 1,4°C πάνω από τις προβιομηχανικές μέσες θερμοκρασίες».

H Μπέρτζες δήλωσε ότι δύο μήνες πριν από τη διάσκεψη για το κλίμα COP28, «η αίσθηση του επείγοντος για φιλόδοξη δράση για το κλίμα δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμη».

Οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συνέλθουν στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου για συνομιλίες σχετικά με την αντιμετώπιση της επιδεινούμενης κλιματικής κρίσης.


Τα κυριότερα ευρήματα του Copernicus

Ο Σεπτέμβριος του 2023 ήταν ο θερμότερος Σεπτέμβριος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως, με μέση επιφανειακή θερμοκρασία αέρα 16,38°C, 0,93°C πάνω από το μέσο όρο του Σεπτεμβρίου 1991-2020 και 0,5°C πάνω από τη θερμοκρασία του προηγούμενου θερμότερου Σεπτεμβρίου, το 2020.  

Η παγκόσμια θερμοκρασία του Σεπτεμβρίου 2023 ήταν ο πιο ανώμαλος θερμός μήνας από οποιοδήποτε έτος στο σύνολο δεδομένων ERA5 (από το 1940).  

Ο μήνας στο σύνολό του ήταν περίπου 1,75°C θερμότερος από τον μέσο όρο του Σεπτεμβρίου για την περίοδο 1850-1900, την προβιομηχανική περίοδο αναφοράς.

Η παγκόσμια θερμοκρασία για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023 ήταν 0,52°C υψηλότερη από τον μέσο όρο και 0,05°C υψηλότερη από την αντίστοιχη περίοδο του θερμότερου ημερολογιακού έτους (2016). 

Για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία για το 2023 έως σήμερα είναι 1,40°C υψηλότερη από τον προβιομηχανικό μέσο όρο (1850-1900). 

Για την Ευρώπη, ο Σεπτέμβριος του 2023 ήταν ο θερμότερος Σεπτέμβριος που έχει καταγραφεί ποτέ, κατά 2,51°C υψηλότερος από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 και κατά 1,1°C υψηλότερος από το 2020, τον προηγούμενο θερμότερο Σεπτέμβριο.

Η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας για τον Σεπτέμβριο πάνω από 60°Ν-60°Β έφτασε τους 20,92°C, η υψηλότερη που έχει καταγραφεί για τον Σεπτέμβριο και η δεύτερη υψηλότερη για όλους τους μήνες, μετά τον Αύγουστο του 2023. 

Οι συνθήκες El Niño συνέχισαν να αναπτύσσονται στον ισημερινό ανατολικό Ειρηνικό.


Oι πάγοι της Ανταρκτικής

Η έκταση των θαλάσσιων πάγων της Ανταρκτικής παρέμεινε σε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ για την εποχή του έτους.

Τόσο η ημερήσια όσο και η μηνιαία έκταση έφθασαν στο χαμηλότερο ετήσιο μέγιστο των δορυφορικών καταγραφών το Σεπτέμβριο, με τη μηνιαία έκταση να είναι 9% κάτω από το μέσο όρο.

Η ημερήσια έκταση των θαλάσσιων πάγων της Αρκτικής έφτασε στο 6ο χαμηλότερο ετήσιο ελάχιστο, ενώ η μηνιαία έκταση των θαλάσσιων πάγων κατέλαβε την 5η χαμηλότερη θέση, με 18% κάτω από το μέσο όρο.


Υδρολογικές μεταβλητές

Τον Σεπτέμβριο του 2023 οι συνθήκες ήταν υγρότερες του μέσου όρου σε πολλά τμήματα της δυτικής ακτής της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της δυτικής Ιβηρικής Χερσονήσου, της Ιρλανδίας, της βόρειας Βρετανίας και της Σκανδιναβίας. 

Ήταν επίσης υγρότερος του μέσου όρου στην Ελλάδα μετά από ακραίες βροχοπτώσεις που σχετίζονταν με την καταιγίδα Daniel- το γεγονός αυτό ήταν επίσης υπεύθυνο για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Λιβύη. 

Η νότια Βραζιλία και η νότια Χιλή βίωσαν επίσης ακραία γεγονότα βροχόπτωσης. 

Οι ξηρότερες από το μέσο όρο περιοχές περιλάμβαναν τμήματα της Ευρώπης, τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, το Μεξικό, την κεντρική Ασία και την Αυστραλία, όπου καταγράφηκε ο ξηρότερος Σεπτέμβριος που έχει καταγραφεί ποτέ.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back