Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το 2016 «πήρε» και τον Λέοναρντ Κοέν

Εικόνα του άρθρου Το 2016 «πήρε» και τον Λέοναρντ Κοέν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/11/2016, 11:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αν υπήρξε ποτέ ένας τραγουδοποιός που ξεπέρασε τα όρια της ποιητικής έκφρασης στον γαλαξία της παγκόσμιας μουσικής, αλλά έμεινε εκεί και δεν γύρισε ποτέ πίσω (όπως έκανε ο Ντίλαν ή η Τζόνι Μίτσελ), αυτός ήταν ο Καναδός Λέοναρντ Κοέν που πέθανε χτες στα 82 του χρόνια. Ο Κοέν γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά και ως καλλιτέχνης, αναδείχθηκε πρώτα από την Ύδρα. Εκεί έγραψε ένα μεγάλο κομμάτι των πρώιμων έργων του (ανάμεσά τους και το βιβλίο Beautiful Losers), αλλά η μεγάλη αναγνώριση ήρθε όταν πήγε να ζήσει στην Αμερική.

Το 1967 έκανε αίσθηση με την κυκλοφορία του «Songs of Leonard Coen», ενός από τα κορυφαία άλμπουμ της μουσικής που οριοθετήθηκε γενικά ως «ροκ εντ ρολ», αν και ο Κοέν σπάνια αύξησε το μουσικό ρυθμό χάριν της έκφρασης των συναισθημάτων του. Το «Σουζάν», αλλά και το So long, Marianne, τα τραγούδια που ανοίγουν τις δύο πλευρές του δίσκου, θα είναι πάντα ανάμεσα στα κορυφαία της ανθρώπινης σύνθεσης, μαζί με το Partisan από το Songs from a room και το Famous blue raincoat από τα επόμενα άλμπουμ του. Τη μεγάλη αναγνώριση βρήκε το 1988, με το Ι’m your man και το διαστημικής διάστασης χιτ First we take Manhattan.

Στιλάτος και σαρκαστικός, γλυκός και προσιτός, απλησίαστος και ποιητικός, πολιτικοποιημένος και ελεγειακός, ο Κοέν υπήρξε ένα μεγάλο κεφάλαιο της σύγχρονης ανθρώπινης δημιουργίας.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back