Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

19 έργα στην Ήπειρο μέσω… κεντρικού ΕΣΠΑ

Εικόνα του άρθρου 19 έργα στην Ήπειρο μέσω… κεντρικού ΕΣΠΑ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/01/2019, 15:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον, Αειφόρος Ανάπτυξη» είναι το μεγαλύτερο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, με πόρους που ανέρχονται στα 5,5 δις ευρώ. Είναι το κατεξοχήν πρόγραμμα υποδομών, το οποίο διαχειρίζεται απευθείας το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Για τους τοπικούς φορείς, το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια βασική χρηματοδότησης για έργα, πέραν του επιχειρησιακού  προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020».

Αυτή τη στιγμή, 19 ηπειρωτικά έργα χρηματοδοτούνται ή έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Ο συνολικός προϋπολογισμός τους ανέρχεται σε 79 εκατ. ευρώ, με την ειδική γραμματέα του υπουργείου Ευγενία Φωτονιάτα να εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του 2019 τα έργα θα αυξηθούν και η χρηματοδότηση θα διπλασιαστεί.

Η εκτίμηση της κ. Φωτονιάτα έγινε σήμερα, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», στα παλιά σφαγεία, όπου πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση για τα έργα και τις δράσεις του επιχειρησιακού προγράμματος στην Ήπειρο. Μια εκδήλωση βέβαια που είχε πολιτικά χαρακτηριστικά, με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη να κάνει μια εκτενή τοποθέτηση στην κατεύθυνση προβολής του κυβερνητικού έργου σε όλα τα επίπεδα. Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στη δουλειά του υπουργείου, είπε ότι «η ηγεσία του υπουργείου κατάφερε να προσδώσει σε αυτόν τον μηχανισμό (σ.σ. της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων) όραμα, αλλά και ένα συνεκτικό σχέδιο με διαφανείς διαδικασίες». Η κ. Φωτονιάτα, από την πλευρά της, μίλησε για «μετασχηματισμό της δημόσιας διαδικασίας», και για θεματική και χωρική διασπορά των έργων και των χρηματοδοτήσεων.

Κατά την εκδήλωση, τοποθέτηση έκανε και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος για μια ακόμη φορά έκανε λόγο για «μια άριστη συνεργασία» με το  υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Τα γιαννιώτικα έργα που περνάνε μέσα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης» είναι λίγα και μεγάλα.

Καταρχάς, η μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, η οποία έχει κατασκευαστεί με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), πήρε χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τριάντα δύο εκατομμύρια έχουν ενεργοποιηθεί επίσης για το σημαντικό έργο της επέκτασης και αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΙ, με την κ. Φωτονιάτα να αναφέρει ότι «πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναβάθμιση βιολογικού καθαρισμού στη χώρα» και να υπογραμμίζει ότι η ευθύνη για την επίσπευση του έργου ανήκει στη ΔΕΥΑΙ. Μέσω του ίδιου επιχειρησιακού προγράμματος, προχωρά επίσης και η ανάδειξη της μεγάλης παραλίμνιας έκτασης των πρώην στρατιωτικών φυλακών από τον Δήμο Ιωαννιτών.

Κατά τα άλλα, ο κ. Γιαννακίδης έκανε γνωστό ότι το επόμενο διάστημα θα «τρέξει» πρόσκληση ενδιαφέροντος που θα αφορά έργα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και φοιτητικών εστιών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3