Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

18.00, Γιάννενα: «Κρατική δολοφονία στα Τέμπη»

Εικόνα του άρθρου 18.00, Γιάννενα: «Κρατική δολοφονία στα Τέμπη»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/03/2023, 15:25
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οργανώσεις, πρωτοβουλίες, σχήματα, καλούν σήμερα 2 Μαρτίου σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και τα πολλά ερωτήματα γύρω από τις αιτίες του, σε βάθος χρόνου και πολιτικών αποφάσεων.

Στην εκδήλωση καλούν μεταξύ άλλων η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΟΚΔΕ, η Χειρονομία Αντιεξουσιαστική Κίνηση, ο Εργατικός Αγώνας κ.α. 

Ανάλογες συγκεντρώσεις γίνονται σε όλη τη χώρα, ενώ μια πρώτη χτες στην Αθήνα, αντιμετώπισε την καταστολή από τα ΜΑΤ, για άλλη μια φορά.

Επίσης, σήμερα 2/3 καλεί και η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων: "Το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με βάσει και την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου εκφράζοντας τη θλίψη και την οργή για την ανείπωτη τραγωδία, με τον άδικο χαμό και τον τραυματισμό δεκάδων συνανθρώπων μας στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζομένους στο Δημόσιο να δώσουν το «παρών» στις συγκεντρώσεις που γίνονται σήμερα το απόγευμα σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα και στα Ιωάννινα, για να ενώσουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα", αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τονίζει μεταξύ άλλων: «Η εταιρεία πωλήθηκε το 2017 και έναντι πινακίου φακής -45 εκατ. ευρώ- στην ιταλική Ferrovie dello Stato Italiane Group. Την απόφαση έλαβε η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ ήταν βασικός στόχος της ΕΕ και του ΔΝΤ και ‘μνημονιακή υποχρέωση’ από το 2010. Τη στήριξαν δε χωρίς ‘αστερίσκους’ και οι άλλες ‘υπεύθυνες δυνάμεις’, η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, οι οποίες είχαν φροντίσει τα προηγούμενα χρόνια να ‘σπάσουν’ την πάλαι ποτέ κραταιά εταιρεία σε μικρότερες (ΕΡΓΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ κ.ο.κ.), προκειμένου να μπορούν να ξεπουληθούν ευκολότερα. Η ΝΔ μάλιστα, αφότου έγινε κυβέρνηση, συνέχισε να επιδοτεί τους νέους ιδιοκτήτες με δεκάδες εκατομμύρια ετησίως, προκειμένου να παραμείνουν κερδοφόροι, αδιαφορώντας για τις συνεχείς καταγγελίες των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους σχετικά με την δραματική έλλειψη προσωπικού και μέτρων ασφαλείας».

«Δεν πρόκειται για κάποιο ανεπαίσθητο ατόπημα ή ένα ανθρώπινο λάθος. Πρόκειται για μια βαθιά κρατική δολοφονία σχεδιασμένη από πολιτικάντηδες και λειτουργούς του κεφαλαίου με θύμα για άλλη μια φορά εμάς τους/ις ιδιους/ες. Ή ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας που τόσο κραυγαλέα σιγοντάρει το κεφάλαιο, (και στην προκειμένη ξεκίνησε με τις ευχές τις κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να μην ξεχνιόμαστε) η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος σε βάρος έργων τόσο νευραλγικής σημασίας για την ασφαλή μετακίνηση και η αμέλεια ορισμένων για οτιδήποτε άλλο πέραν της οικονομικής και πολιτικής τους ανάδειξης οδηγεί σε τέτοιου είδους συμβάντα που θυμίζουν μία άλλη εποχή» σημειώνει η Χειρονομία.

Ο ΕΚ τονίζει: «Ο ελληνικός λαός που παρακολουθεί άφωνος το τραγικό δυστύχημα πρέπει να δώσει τη μάχη του, να  διεκδικήσει ανθρώπινες και ασφαλείς συγκοινωνίες και το συνδικαλιστικό κίνημα να δραστηριοποιηθεί. Έξω τώρα από τα τρένα οι ιδιώτες. Σιδηρόδρομοι και συγκοινωνίες γενικότερα στο δημόσιο,   σύγχρονες, ασφαλείς και ανθρώπινες. Οι ευχές μας είναι στους/στις τραυματίες για ταχεία ανάρρωση. Στους συγγενείς των θυμάτων και τους οικείους τους κουράγιο».


Η ΑΡΠΗ και η ΑΡΠΙ: "Αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο. Σε μια χώρα όπου παντού υπάρχουν κάμερες και όλα παρακολουθούνται, οι μηχανοδηγοί των τρένων οδηγούν στα «τυφλά». Σε μια χώρα που δίνονται δισεκατομμύρια για Ραφάλ και φρεγάτες, ενώ προσλαμβάνονται αθρόα αστυνομικοί, οι μεταφορές ιδιωτικοποιούνται και μένουν γυμνές, αντί να προστατεύονται και να ενισχύονται ως δημόσιο αγαθό.
Δε φτάνει να εκφράσουμε τη βαθιά οδύνη μας για τις χαμένες ζωές. Να σταθούμε στο πλευρό των οικογενειών των συνανθρώπων μας που έχασαν άδικα τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν. Οφείλουμε να δεσμευτούμε ότι θα συμβάλουμε με όλες τις δυνάμεις μας για την εργατική-λαϊκή αλληλεγγύη, την αποκάλυψη της αλήθειας και την τιμωρία των υπευθύνων, που έχουν ονοματεπώνυμο".


Η ΟΚΔΕ αναφέρει: «Μπουχτίσαμε να πληρώνουμε καθημερινά με αίμα την ιδιωτική πρωτοβουλία, τη λογική του κέρδους και των ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων υπηρεσιών και υποδομών. Δεν πάει άλλο με τα μνημόνιά τους, την ιδιωτικοποίηση του ρεύματος, της παιδείας, της υγείας και τους χιλιάδες πλειστηριασμούς

Η "Πορεία" καλεί επίσης στη συγκέντρωση: "Αποκλειστικός υπεύθυνος για τους θανάτους των πάνω από 42 ανθρώπων και τον τραυματισμό τόσων δεκάδων δεν είναι άλλος από την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της απαξίωσης που υπηρετούν με ευλάβεια, όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ ΝΔ" τονίζει μεταξύ άλλων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back