ΓΙΑΝΝΕΝΑ

1.800 αδέσποτα ζητάνε λύση στα Γιάννενα…

Εικόνα του άρθρου 1.800 αδέσποτα ζητάνε λύση στα Γιάννενα…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/01/2024, 15:49
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Πέτρος Παλάσχας, στην πρώτη του οργανωμένη συνέντευξη Τύπου με την ιδιότητα αυτή, μίλησε για το ζήτημα των αδέσποτων ζώων, το οποίο παραμένει φλέγον σε διάφορα σημεία της πόλης.

Καταρχάς, ο κ. Παλάσχας διευκρίνισε ότι αποδέχεται την ευθύνη της διαχείρισης, αλλά και ότι «δεν πολλαπλασιάστηκαν τα αδέσποτα μέσα σε 20 μέρες» για να τίθεται ζήτημα κακής διαχείρισης από τη δημοτική αρχή.

Μάλιστα, απέδωσε εύσημα στα πράγματα που έχει κάνει ο Δήμος Ιωαννιτών τα προηγούμενα χρόνια, με ποσά «μεγαλύτερα από αυτά που ορίζει το κράτος» και εκθείασε τις εγκαταστάσεις του κυνοκομείου, όπου ολοκληρώθηκε η επέκταση.



Πήρε θέση για το νόμο και το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, λέγοντας ότι δεν προωθεί λύσεις και πως ειδικά οι προβλέψεις για την αναγκαστική στείρωση των σκύλων ή τη λήψη και αποστολή δείγματος DNA , ενδέχεται να οδηγήσει σε περισσότερες εγκαταλείψεις ζώων λόγω αδυναμίας ανταπόκρισης στις οικονομικές απαιτήσεις.

Ειδικά για το θέμα των εξόδων για τη στείρωση και τη λήψη DNA, τόνισε ότι θα διερευνήσει τις πιθανότητες χρηματοδότησης μέρους του κόστους αυτού με τη συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου.


Παρέθεσε επίσης μερικά στοιχεία:

Το 2023, σύμφωνα με τον κ. Παλάσχα, έγιναν 505 στειρώσεις, 501 αδέσποτα περισυνελέγησαν, 690 υιοθετήθηκαν.

Σε όλη την επικράτεια του Δήμου, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1.800 αδέσποτα σκυλιά, αριθμός ο οποίος είναι πολύ μεγάλος.


Παρά τις υιοθεσίες και τον περιορισμό ζώων, το πρόβλημα δεν λύθηκε κατά 40% και ο κ. Παλάσχας άφησε αιχμές, αφενός για το «λαθεμένο νομικό πλαίσιο που υπάρχει», αλλά και για την ευθύνη πολιτών που εγκαταλείπουν τα ζώα τους.

Είπε επίσης ότι ορισμένοι κυνηγοί παρατούν τα κυνηγόσκυλα όταν αυτά παύουν να είναι αποδοτικά, καθώς και κάποιοι κτηνοτρόφοι που αφήνουν τα ποιμενικά αστείρωτα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back